Temporals

ERC de Sant Joan de les Abadesses vol una passera sobre el Ter apta per a futurs aiguats

Resta malmesa pels temporals Leslie i Gloria dels anys 2018 i 2019 i amb un cost de vora 60.000 euros es faria en un format que permeti sobreviure millor a futurs aiguats i eviti inversions de reparació efímeres

per NacióRipollès , Sant Joan de les Abadesses, 17 d'agost de 2020 a les 13:08 |
La passera uneix la Vila Vella amb el passeig de la Puda. | @ERCRipolles.
L’any 2015 l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va col·locar una passera per manera de permetre la connectivitat entre la Vila Vella i el passeig de la Puda, una actuació que va costar 140.000€. Una idea compartida en el fons pel grup d’ERC, però no en les formes, atès que des del primer moment aquest grup va mostrar la seva preocupació per l’estructura feta, que podia actuar de barrera davant possibles aiguats, i, també, per com s’actuaria preventivament davant possibles riuades per a evitar que s’hi passés, si bé compartia la voluntat de connectivitat.

Els aiguats del2018 van malmetre la passera i la seva restitució va ascendir a 15.557,74 euros, tanmateix el temporal Glòria de 2019 va causar una afectació major, tant a la pròpia passera –descalçant-ne un dels pilars–, com al seu entorn. La passera va actuar de barrera, el riu es va desviar i l’aigua va arrossegar part del camí i els horts adjacents. Una actuació de reparació que pot arribar a superar els 40.000€


Es demostra, doncs, segons ERC, que el format de passera acordat entre l’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua no és el més idoni per a connectar la Vila Vella i el passeig de la Puda. “Cal un altre model de pas. Més útil i que no impliqui abocar diners públics anualment, esperant que un nou aiguat malmeti inversions efímeres”.

Des d’ERC demanen "que es repensi el format de pas sobre el Ter en aquest punt. Cal buscar l’equilibri mediambiental de l’element col·locar, acord amb l’entorn, els futurs aiguats i amb la mínim la afectació a la fauna de l’espai i, també, sostenible econòmicament. Amb els diners de tots, no tot s’hi val”.


 

 

Participació