1 de 10
coronavirus

L'atenció primària del Ripollès incorpora dos gestors Covid

S'encarreguen de la detecció precoç de les persones amb la malaltia, del seu aïllament i de la identificació dels seus contactes

Un gestor Covid a l'Atenció Primària | ICS
per NacióRipollès, 7 d'agost de 2020 a les 10:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Regió Sanitària de Girona ha incorporat un total de 73 gestors de Covid-19 als centres d'atenció primària per fer el seguiment dels casos sospitosos i dels seus contactes. A la Ripollès, a hores d'ara, n'hi ha dos. 

Pel que fa a la resta d'àrees de la regió sanitària, la Garrotxa té quatre gestors Covid; l'Alt Empordà en té 16; el Gironès Nord i el Pla de l'Estany, en sumen 15; el Gironès Sud i la Selva Interior, vuit; el Baix Empordà, 16; la Selva Marítima, sis i l'Alt Maresme, 10.


Els professionals s'encarreguen de la detecció precoç de les persones amb Covid-19, del seu correcte aïllament i de la ràpida identificació i aïllament dels seus contactes estrets.

Aquest grup de professionals es podrà ampliar en cas que la situació de pandèmia ho requereixi. 


Actuar amb rapidesa

L'Atenció Primària es dota dels gestors Covid encarregats de fer els estudis de contactes amb l'avantatge de fer-ho al mateix moment de la sospita diagnòstica, en la proximitat del domicili i dins l'equip d'atenció primària (EAP) de referència del pacient que és qui té el coneixement, tant de la persona com del seu entorn. 


Les funcions dels gestors Covid passen pel rastreig exhaustiu de contactes des de la proximitat al lloc de diagnòstic en què comença en sortir de la consulta del metge o metgessa que hagi fet el diagnòstic de possible patologia per coronavirus. També donen informació acurada al pacient de tot el procés assistencial Covid (com i quan es rebrà el resultat de la prova, mesures d'aïllament necessàries, seguiment baixa laboral, resolució de dubtes i explicació de circuits.

Els gestors Covid identifiquen situacions de risc associades a la patologia com poden ser la sobreocupació del domicili, gent gran vulnerable, professionals amb molts contactes laborals, monitoratge de casals, reunions de feina o oci prèvies al contagi, etc i mantenen una coordinació constant amb els professionals de l'equip d'atenció primària corresponent. En paral·lel, formen part de la xarxa de coordinació territorial i del sistema per detectar i solucionar incidències o dubtes del circuit assistencial. 

Detecció precoç

L'experiència acumulada durant els darrers mesos de pandèmia ha posat de manifest la importància cabdal de la detecció precoç de les persones amb Covid-19, del seu correcte aïllament i de la ràpida identificació i aïllament dels seus contactes estrets. Amb el desconfinament progressiu i la represa de les activitats, s'han ampliat els contactes socials i per tant els riscos de contagi, així com l'augment del nombre de contactes dels positius i la seva dificultat de detecció. 

 

Participació