Medi Ambient

Un grup de veïns es mobilitza contra un vedat de caça elitista al Berguedà i el Ripollès

Alerten que hi ha inversors que han comprat finques privades per un projecte que estaria a les beceroles, però els ajuntaments neguen tenir-ne coneixement

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 24 de juliol de 2020 a les 11:34 |
Pintades contra un gran vedat de caça de cérvols que podria ocupar 2.000 hectàrees. | No als vedats elitistes / Twitter
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una colla de veïns i veïnes de les Llosses (Ripollès) han començat a organitzar-se pel temor a un gran vedat de caça de cérvols que ocuparia unes 2.000 hectàrees a cavall entre el Berguedà i el Ripollès. Amb el nom "No als vedats elitistes", volen fer front a un projecte que suposaria "una nova agressió" a un territori que s'està convertit en la zona del país amb més fronts ecologistes oberts. Un projecte de vedat d'aquestes característiques implicaria criar-hi cérvols que després es caçarien i fer pagar els caçadors per l'activitat i l'allotjament.

Els veïns han fet constar el seu rebuig al vedat amb diverses pintades a la zona durant l'última setmana i participaran dimarts vinent en una mobilització a Ripoll. En menys de 48 hores han sumat més d'un centenar de seguidors a Twitter.

Ara per ara no s'han constituït oficialment com a plataforma, però defensen la creació d'una coordinadora comarcal en l'àmbit del Ripollès per fer front a tres projectes que consideren ambientalment perjudicials: el vedat de caça, el polígon de la carretera de les Llosses i un futur Bike Resort a RipollEl col·lectiu es fa ressò d'un grup d'inversors que estarien comprant finques en els termes municipals de Sant Jaume de Frontanyà, la Pobla de Lillet i les Llosses per fer un vedat elitista. "Ara com ara hi ha molt poca informació sobre el projecte, que s'està portant amb molta opacitat. Però té conseqüències palpables: algunes veïnes seran expulsades de casa seva per la venda d'aquestes finques", adverteixen.NacióBerguedà ha mantingut una conversa telefònica aquest dijous a la tarda amb membres del col·lectiu. Els preocupa un projecte que, per bé que és a les beceroles, consideren que seria "un gravíssim atemptat contra el territori, perquè implicaria "tancar milers d'hectàrees". Així i tot, asseguren, que també es busca "defensar el territori", anant més enllà "d'una amenaça concreta". 
 
"Ens volem bolcar en frenar el vedat, però alhora hi ha una reflexió més profunda que ens cal plantejar: per què aquests territoris de muntanya s'estan trobant amenaçats per diversos projectes com el vedat de caça, o fins i tot la incineradora de Cercs?", es pregunta una de les veïnes mobilitzades, que prefereix de moment no identificar-se. 

Concentració a Ripoll

Dimarts vinent, a les 7 de la tarda, participaran en una concentració a la plaça de l'Ajuntament de Ripoll amb el lema "La terra per qui la cuida i la treballa: per unes vides dignes, prou agressions al territori". Hi seran els opositors al vedat elitista, però hi ha altres motius per a la mobilització. El principal: aturar el polígon de la carretera de les Llosses, un projecte que s'estarà debatent al ple de la capital del Ripollès a aquella hora.

La sessió es farà per via telemàtica però el moviment ecologista serà present al centre de la població. L'objectiu és mostrar "un ferm rebuig" a propostes nocives per al territori que, segons consideren, "són una amenaça" per les comarques on es desenvolupen i la seva gent.

Els ajuntaments no tenen coneixement del projecte de vedat

Els ajuntaments de la zona on es faria el vedat no tenen coneixement del projecte, de la mateixa manera que tampoc en sap res la Generalitat. Per això, els consistoris consultats per aquest diari mostren sorpresa davant l'aparició de pintades.
 

Pintada contra el projecte en un mur. Foto: No als vedats elitistes / Twitter


L'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Manel Anselmo, ha reafirmat el que ja va explicar al plenari del poble el mes de juny: "L'Ajuntament no ha estat notificat de cap compravenda, ni ha rebut cap document ni cap petició per dur a terme cap activitat concreta relacionada amb la caça ni sectors relacionats". El dirigent qualifica de "sorprenents" algunes afirmacions sobre que algú voldria posar tancats en finques, "quan les lleis vigents no ho permeten i menys per activitats cinegètiques", i recorda que, si es volgués dur a terme un projecte d'aquestes característiques, correspondria al govern de la Generalitat "el seu estudi i autorització". 

Manel Anselmo explica que un projecte d'aquestes característiques no seria viable i es mostra molt crític amb les pintades que han fet els opositors del projecte. "No sé d'on surt aquesta informació, que ara per ara no trobo que tingui cap fonament", ha destacat. Anselmo ha lamentat les pintades que "fa un parell de nits han aparegut a Sant Jaume de Frontanyà", especialment, ha dit, "perquè venen de gent que diu respectar l'entorn". 

 

Participació