història

​Primer pas per reivindicar el passat miner i ferroviari de Sant Joan de les Abadesses i Ogassa

Aquest dissabte es farà la presentació d'un ambiciós projecte

per Redacció, 23 de juliol de 2020 a les 13:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El pròxim dissabte, 25 de juliol, a les 18 hores, a l’edifici el Palmàs de Sant Joan de les Abadesses, es farà la presentació de "De can Mas a la mina del Faig", un estudi per a l’elaboració d’una diagnosi i proposta d’actuacions per revalorar les infraestructures i instal·lacions de transport, cimenteres i mineres, dels municipis de Sant Joan de les Abadesses i Ogassa. 

El treball, promogut per l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de l’Ajuntament d’Ogassa, ha estat redactat per l’arquitecte Francesc X. Ventura i Teixidor, especialitzat en Urbanisme i que, entre d’altres, va ser cap del gabinet de conseller de Política Territorial i Obres Públiques entre els anys 1985 i 1988; director General d’Arquitectura i Habitatge entre el 1989 i el 1997, i director General de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona.


Es tracta d’un projecte ambiciós que permetria reconèixer el passat industrial que va transformar la comarca i les vides dels seus habitants; descobrir iniciatives antigues, que en el seu moment foren d’absoluta novetat i varen modificar l’art de construir a Catalunya; així com gaudir de recorreguts d’una gran qualitat paisatgística, en condicions d’accessibilitat gairebé per a tothom.

Per elaborar-lo, Ventura ha partit de tota la documentació existent, entrevistes i taules de treball. A partir de tot aquest material i també de la visita de la zona i d’un estudi d’altres projectes turístics lligats al passat miner o al ferrocarril, ha fet una diagnosi i un seguit de propostes d’actuació organitzades en un pla de treball que s’iniciaria aquest 2020 i que acabaria l’any 2024.


Per posar alguns exemples, l’autor proposa configurar un esquema de mobilitat eficient a través, sobretot, de rutes en bicicleta i per caminar, però també a través d’un transport públic a l’estil d’un trenet, per tal d’unir un territori dispers, però que a la vegada és el fet potencial més interessant de la zona. També proposa l’arranjament d’entorns naturals, convertir els primers trams de les mines en espais visitables i museïtzats, adequar un tram de pla inclinat per activitats d’oci i formatives relatives al fonament del moviment de les vagonetes, un espai de maquetisme amb un tren elèctric, la museïtzació del Museu Miner d’Ogassa, o la construcció d’un punt integral d’informació i acollida, que també hauria de concentrar l’oferta d’esport actiu.

La presentació anirà a càrrec de l’alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué; de l’alcalde d’Ogassa, Josep Tremps; i de l’arquitecte urbanista i autor de l’estudi, Francesc Ventura.

 

Cartell de la presentació del projecte


 

Participació