Un grup de veïns crea una plataforma contra el complex per a ciclistes a Ripoll

El projecte, que compta amb suport de l'Ajuntament, està pendent dels informes tècnics i no s'ha decidit on es farà

Una imatge promocional del projecte
Una imatge promocional del projecte | Elevated MTB
Redacció
03 de juliol del 2020
Actualitzat a les 14:20h
Un grup de veïns del Ripollès ha creat la Plataforma en contra del Bike Resort en contra del projecte de construcció d'un complex per a ciclistes a Ripoll anunciat fa uns mesos per l'Ajuntament. El projecte, que està pendent de la redacció de l'informe de viabilitat i el d'execució per part dels promotors, encara no se sap en quins terrenys s'instal·larà però els veïns ja han expressat el seu desacord amb la iniciativa, que titllen de "barbaritat".


L'Ajuntament de Ripoll va donar a conèixer fa uns mesos la visita de representants de l'empresa Elevated MTB, que vol construir un “Bike Resort” dedicat a la pràctica de la bicicleta i obert tot l’any, similar a altres estacions d’arreu d’Europa. Segons van explicar, han apostat per Ripoll per la seva situació geogràfica i "la bona connexió per accedir des d'altres punts" després de valorar altres zones del pre-Pirineu català. 

El complex preveu la construcció d'un pàrquing i serveis com restauració i comerç relacionats amb aquest esport així com "trialeres" i un remuntador mecànic.


"Considerem aquest projecte una greu amenaça a l'ecosistema de les nostres muntanyes, una ferida irreparable amb un cost mediambiental enorme. Així com la consolidació d'un model socioeconòmic destinat al turisme i el sector serveis que no farà més que encarir el cost de la vida a la comarca i precaritzar les nostres feines", diuen des de la plataforma. 

La plataforma iniciarà les protestes amb diverses iniciatives. De moment, han redactat un manifest, que podeu llegir a continuació:

No al Bike Resort. Ni a Ripoll ni enlloc!

Fa uns mesos rebíem la notícia relativa a la voluntat de construir en alguna de les muntanyes de Ripoll un parc de bicicletes. L'empresa Elevated, amb el suport de l'Ajuntament de Ripoll, tenen la intenció de construir un telecadira, aparcaments, restaurants, parc infantil i una infinitat de pistes de descens de bicicleta.

Nosaltres som un grup de veïns i veïnes compromesos amb el territori que ens oposem frontalment a aquesta barbaritat d'instal·lació. L'empresa i l'Ajuntament de Ripoll afirmen que serà una instal·lació de "baixa intensitat". Una qüestió molt lluny de la realitat: la construcció d'un telecadira, d'aparcaments o de noves edificacions té un impacte incalculable sobre les nostres muntanyes. Reprodueix una vella recepta de formigó i ciment, de massificació turística i de saturació de l'espai natural totalment incompatible amb la vida i les activitats econòmiques tradicionalment desenvolupades en aquest entorn. No aporta cap valor a les persones que vivim en aquest paratge ni al conjunt de la comarca.

Un telecadira és una ferida enorme a la muntanya que necessita de maquinària pesada, de línies d'alta tensió i de molt espai. Alhora, un aparcament convertirà prats de pastura en ciment, amb la conseqüent pèrdua irreversible de biodiversitat i de terreny per a la ramaderia.

L'Ajuntament hauria de pensar com posar la vida dels veïns i veïnes al centre de la qüestió i no els interessos econòmics privats i especulatius d'una empresa que només té la intenció de trinxar aquestes muntanyes. Aquest interessos privats no poden anar per damunt d’unes formes de vida, d'un veïnat i d'un entorn que sempre ha estat oblidat.

Si en alguna cosa hem de ser referent -tal com diu l'alcalde de Ripoll- ha de ser en sostenibilitat i en fixar gent al territori que es relacioni amb l'entorn d'una manera que permeti la reproducció de la vida, per a nosaltres i per a les noves generacions. Nosaltres posem en valor aquest entorn en què vivim, un entorn divers i natural, ple de fauna i vegetació. I és aquest entorn natural, i no els macroprojectes, el que porta i arrela a casa nostra nous veïns i veïnes.

Per això ens constituïm en una plataforma en contra d'aquest projecte especulatiu i destructor. Ja tenim prou exemples d'aquestes iniciatives bàrbares en altres indrets del Pirineu. I per això afirmem que no volem aquesta instal·lació ni a Ripoll ni enlloc! No al bike resort ni a la destrucció del territori!

Plataforma en contra el Bike Resort

@No_BikeResort