David Puso i Maria Blanch, carnissers de Ribes i Vilallonga de Ter, distingits amb el diploma de Mestre Artesà Alimentari

Els elaborador regenten les botigues de Can Rueda i Can Blanch

Can Rueda
Can Rueda | Unió de Botiguers de Ribes de Freser
Redacció
25 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:11h

Els carnissers-cansaladers-xarcuters David Puso Rueda, de la carnisseria Can Rueda de Ribes de Freser, i Maria Blanch de Can Blanch de Vilallonga de Ter han estat distingits amb el diploma de Mestre Artesà Alimentari junt a 23 elaboradors més d'arreu de Catalunya. Hi ha 10 forners, cinc pastissers, set carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers i un formatger.

El DARP atorga aquest diploma a les persones artesanes alimentàries que siguin proposades per les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o a sol·licitud de les persones interessades. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987, i des d’aleshores s’ha lliurat més de 1.000 diplomes.

Es considera mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys, i disposen del carnet d’artesà alimentari.

Per tant, l'atorgament del diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se'ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència, i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l'ofici.

El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya, i a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.

De forma complementària a aquests diplomes, el DARP va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, dotat amb 3.000 euros, per a guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació, i el disseny de productes artesans. Properament, es preveu publicar la convocatòria de l’any 2020 d’aquest premi.

En reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, ahir es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) aquestes distincions als artesans que segueixen:

NomCognoms OficiMunicipi Comarca
NeusSalat TarrasonCarnisser-cansalader-xarcuterL'Hospitalet de LlobregatBarcelonès
MariaBlanch PlanagumàCarnisser-cansalader-xarcuterVilallonga de TerRipollès
DavidPuso RuedaCarnisser-cansalader-xarcuterRibes de FreserRipollès
XavierAbel DíazCarnisser-cansalader-xarcuterCaldes de MontbuiVallès Oriental
JordiBurch TarratsCarnisser-cansalader-xarcuterJafreBaix Empordà
OlgaArroyo JulivertCarnisser-cansalader-xarcuterEl VendrellBaix Penedès
Josep MariaPeracaula DorcaCarnisser-cansalader-xarcuterLa Vall de BianyaGarrotxa
MiquelBosch LladóFormatgerSallentBages
JordiCapella EscanillaFlequerSabadellVallès Oriental
JosepBosch BurgayaFlequerManlleuOsona
Ramon LluísAlavedra TorrellaFlequerMonistrol de MontserratBages
EmiliFeliu CampàFlequerBarcelonaBarcelonès
GemmaFortino OrgaFlequerBarcelonaBarcelonès
MarcTur GarcíaFlequerBarcelonaBarcelonès
EnricFrancisco SomsFlequerMataróMaresme
XavierGoixart SallaFlequerOs de BalaguerNoguera
MarioGiraut OrdeixFlequerBarcelonaBarcelonès
AntonioFrias PulidoFlequerLleidaSegrià
ManelAlacid GasparínPastisserSant Carles de la RàpitaMonstsià
RamonBertran SimonPastisserVilafranca del PenedèsAlt Penedès
RicardBerenguer VilaPastisserSant Vicenç de CastelletBages
AntoniViñas BoludaPastisserSant Feliu de GuíxolsBaix Empordà
JaumeViñallonga MasPastisserMontornès del VallèsVallès Oriental
José ÁngelLunar RodríguezXurrerL'Hospitalet de LlobregatBarelonès
CarmenZamorano GarcíaXurrerBarcelonaBarcelonès