Cinc alumnes per aula i majors d'1 any: el difícil retorn a les llars d'infants

El centres hauran d'adaptar espais i complir amb les estrictes mesures d'higiene i seguretat

per Bernat Surroca / Joan Serra Carné / Irene Ramentol, 20 de maig de 2020 a les 11:24 |
Una llar d'infants | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'àmbit de les llars d'infants és un dels més complexos, i fins ara les poques directrius que s'han donat no han fet més que neguitejar el sector, que ja ha llançat diverses advertències. En el seu pla de reobertura dels centres, avançat per NacióDigital, el Govern fixa que a partir de la fase 2 les escoles bressol podran obrir amb grups de màxim cinc infants. No podran acollir menors d'1 any, per la seva immaduresa immunitària. I hauran d'adeqüar els espais i garantir les mesures de seguretat obligades als centres d'educació. 


En cas de no tenir capacitat per acollir tot l'alumnat, els centres hauran de prioritzar aquelles famílies que tinguin dificultat per conciliar la feina i la cura dels fills. El gran dubte continua sent com garantirà el distanciament entre infants, en una edat en què l'aprenentatge es forma en gran part pels sentits, i sobretot pel contacte. 

Educadors consultats per NacióDigital tenen clar que les escoles bressol s'hauran de repensar per conviure amb el coronavirus. I la missió és molt difícil, fins i tot alguns professionals la consideren directament impossible. Les mesures de distanciament social i higiene no es poden aplicar, perquè els nens de les llars d'infants necessiten contacte físic constant, aprenen tocant-ho tot -també a través de les relacions amb els seus companys- i no poden dur mascareta.


Assistència voluntària a les escoles

El document del Departament d'Educació, al qual ha tingut accés NacióDigital, fixa que les escoles obriran però no per fer-hi activitat lectiva, tal i com ja va avançar ahir aquest diari. Això, però, tindrà excepcions en els cursos terminals de cicle (6è de Primària, 4t d'ESO o 2n de Batxillerat- i en casos justificats que permetin fer una tutoria amb grups reduïts d'alumnes.Les primeres escoles obriran les portes l'1 de juny. En tots els casos, els grups no podran superar els 13 alumnes a primària i els 15 a secundària, i el retorn a les aules serà voluntari i extremant les mesures de seguretat. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, en donarà més detalls en una roda de premsa aquest migdia. 


En virtut del principi d'autonomia, cada centre haurà de decidir com apliquen les instruccions d'Educació. En tot moment caldrà garantir que es respecten les mesures de seguretat en relació als espais, les distàncies de seguretat i les mesures higièniques. "El retorn als centres es fa com a servei públic: el Servei Educatiu de Catalunya. Això vol dir que es pren la decisió pensant en els alumnes i en les necessitats comunitàries", exposa la missiva de la conselleria. Hauran d'obrir els centres de tots els nivells educatius, des de l'educació obligatòria com els postobligatoris i de règim especials, incloses les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI).  

Les escoles en fase 2 podran fer atenció personalitzada a l'alumne en casos excepcionals i de manera no continuada, amb l'objectiu d'atendre un "acompanyament educatiu i emocional". També es podran fer tutories en petits grups i es permetrà un servei d'acollida de 9 del matí a 1 del migdia d'alumnes d'entre 3 i 6 anys si els seus pares han d'anar a treballar. En el cas dels alumnes de 6è de primària, podran tornar a fer classe de manera voluntària amb grups de 13 infants com a màxim i garantint també una opció telemàtica. 


En el cas dels instituts, formació professional, règim especial, formació d'adults i escoles d'idiomes, podran obrir a la fase 2 per fer acció educativa presencial de caràcter voluntari amb grups de 15 alumnes com a màxim en aquells casos d'alumnes que acaben etapa (4rt d'ESO o 2n de Batxillerat, per exemple). Caldrà garantir un retorn gradual de l'alumnat, amb horaris esglaonats i assegurant les mesures d'higiene i distanciament físic de dos metres. Com que serà voluntari tornar a l'aula, cal garantir la continuïtat de la docència telemàtica.

Als centres també s'hi podrà fer atenció personalitzada del tutor amb l'alumne de qualsevol curs, però de manera excepcional i no continuada, i es contempla la possibilitat de fer tutories en grups de màxim 15 alumnes. Amb aquesta atenció personalitzada es vol reforçar l'acompanyament educatiu i emocional dels alumnes, especialment els d'aquells sectors de la població "més fràgils". 

Mestres embarassades i docents majors de 60 anys, al marge

En el pla detallat per Educació als centres s'especifica que, per assistir a escoles i instituts, tant els alumnes com el personal docent i no docent no han de presentar simptomatologia compatible amb la Covid-19, així com no haver tingut un "contacte estret amb un positiu confirmat" i tenir el calendari de vacunes al dia. En el cas que l'alumne sigui un pacient crònic, la família, els tutors i els metges hauran de valorar la idoneïtat de reprendre l'activitat a l'aula.

En el cas del personal docent i no docent, no podran accedir a escoles i instituts els col·lectius vulnerables. Les condicions de risc són tenir més de 60 anys i patir malalties cròniques, des d'hipertensió fins a problemes pulmonars. Les professores embarassades tampoc podran fer classe presencial fins després de superar la gestació.

Entre les mesures de protecció a l'aula, Educació planteja que els professors portin mascareta. Pel que fa als alumnes, se'n planteja l'ús en funció de l'edat: en els infants de les escoles bressol no caldrà; en els alumnes de 3 a 6 anys no serà necessària -per bé que es recomana a partir de 5 anys si hi ha dificultat per complir les mesures de distanciament social-; de 6 a 12 anys tampoc s'indica com a imprescindible, tot i que es valoraran canvis en funció del compliment de les mesures de distanciament; i en els alumnes majors de 12 anys -d'educació secundària i batxillerat- s'estableix el mateix criteri que a l'educació primària.

Les escoles estaran obligades a fer neteja i desinfecció dels centres cada dia després de l'activitat acadèmica. En el pla es detalla que, dins de l'aula, el material utilitzat pels alumnes no pot ser intercanviat si no se'n fa una desinfecció després del seu ús.
 

El pla del Govern per torna... by naciodigital on Scribd 

Participació