L'hostaleria i el comerç, els sectors més afectats pels ERTO al Ripollès

Una enquesta a la comarca xifra en 33% les indústries que creuen poder aguantar dos mesos les dificultats econòmiques amb ajudes

NacióDigital
15 de maig del 2020
Una botiga de Sant Joan, fa uns dies
Una botiga de Sant Joan, fa uns dies | Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses
El Ripollès té 1.690 treballadors afectats per un ERTO, el 21% del total d'ocupats a la comarca. A principis de maig, s'havien presentat 337 expedients per la Covid-19, essent l'hostaleria i el comerç les que més n'han sol·licitat amb 144 i 66, respectivament i seguit de la indústria amb 31. En xifres absolutes d'afectats, però, la indústria lidera el rànquing amb 660 treballadors, seguit de l'hostaleria amb 541 i el comerç amb 182 treballadors.

Des de Ripollès Desenvolupament han fet una enquesta a empreses de diferents sectors. Entre les dades, destaca que un 33% de les indústries enquestades calculen poder aguantar les dificultats econòmiques durant dos mesos amb ajuda mentre que un 29% diuen un mes i un 19%, pocs dies.

Així, l'emergència sanitària de la Covid-19 ha tingut també ha tingut un impacte destacat al Ripollès, on s'han presentat 337 expedients que afecten un 38% de les empreses de la comarca. 

Més informació i dades, des de Ripollès Desenvolupament

Als 1.690 treeballadors afectats per un ERTO se li sumen les 1.107 persones aturades al mes de maig mentre que durant el mateix període de l'any passat n'hi havia 878. Una situació que situa els nivells de desocupació al primer trimestre del 2013 segons paraules del director de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès, Gerard Solé, que va exposar la situació econòmica durant el consell d'alcaldes d'ahir dimecres.

Per poblacions, Ripoll, Camprodon i Sant Joan de les Abadesses són les que concentren el major nombre d'ERTO. La capital n'ha registrat 150 mentre que Camprodon, 40 i Sant Joan, 37.

La contractació també ha caigut un 72,5% respecte l'abril del 2019 com a conseqüència de l'emergència sanitària. Durant el mes passat es van fer cent noves contractacions, bàsicament a indústria i a sectors com cura de persones, professionals de la salut, neteja i botigues i magatzems.

Una enquesta sobre la situació a les empreses

Des de l'agència han recollit dades sobre les dificultats de les empreses de la comarca arran de la Covid-19. Han enquestat 174 empreses de les 877 que hi ha mitjançant un qüestionari electrònic. El sector més ben representat és el comerç, amb un 55% dels enquestats mentre que el 44,5% són d'altres sectors com la indústria, serveis o sector primari, entre d'altres. L'enquesta es va recopilar fa tres setmanes o sigui que la situació pot haver-se "agreujat" encara més, segons Solé.

D'entre les dades recollides per sectors, destaca que el 20% d'empreses del sector primari diuen que ja han hagut de tancar i que el que més els ha tensionat són les despeses financeres. Un 40% diu que només podran aguantar les dificultats econòmiques durant pocs dies mentre que un 40% més calcula dos mesos amb mesures.

Al sector comerç, els deutes financers i els salaris són els obligacions econòmiques que més han tensionat les seves finances si bé un 72% assegura no haver reduït la plantilla. Un 20% dels enquestats creu que com a molt podran aguantar dos mesos amb mesures, un 20% diu que un mes i un altre 20%, pocs dies.

I en el sector de la indústria, apunten els salaris i els endarreriments de cobraments com a principals obligacions que han tensionat més les seves finances. El 80% dels enquestats diu que ha reduït plantilla. Sobre el futur de l'empresa, un 33% creu que podran aguantar dos mesos amb mesures, un 29%, un mes i un 19%, pocs dies.

Per últim, les empreses de turisme assenyalen que el que més els està dificultant la situació econòmica són els deutes i els lloguers i hipoteques. El 21% dels enquestats creu que poden aguantar 30 dies amb ajudes, un 20% quatre mesos i un 17%, un mes. El 70% assegura que no ha reduït la plantilla.

I entre les mesures que creuen que l'administració els hauria de facilitar hi ha ajuts a fons perduts, exempcions de les quotes de la Seguretat Social i aplaçament o bonificacions d'impostos.