1 de 10
coronavirus

El Síndic recomana que es restableixi el servei de tren entre Ripoll i Puigcerdà

Ha rebut una quarantena de queixes

Estació de tren de Ripoll | Adrià Costa
per Redacció, 14 de maig de 2020 a les 14:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Síndic de Greuges recomana que es restableixi el servei ferroviari de la línia R3 entre Ripoll i Puigcerdà. El defensor ha iniciat una actuació d'ofici per analitzar l'actuació de les administracions públiques en relació amb la suspensió d'aquest servei ferroviari. S'ha adreçat al Departament de Territori i Sostenibilitat (Direcció General de Transports i Mobilitat) i al Ministeri de Foment (Administrador de Infraestructuras Ferroviaria, ADIF).

Aquesta línia presta servei entre l'Hospitalet de Llobregat i Ripoll, però des del 6 d'abril s'ha suspès el tram fins a Puigcerdà i s'ha implementat un servei alternatiu per carretera amb tres expedicions per sentit. El Síndic ha rebut una quarantena de queixes.


Una plataforma de persones usuàries de la línia R3 ha mostrat la seva preocupació per aquesta suspensió del servei, perquè temen que això pugui ser un avanç d'un futur desmantellament d'aquest ram ferroviari. En aquest sentit, el Síndic ha rebut una quarantena de queixes.


A aquestes preocupacions cal sumar-hi mancances en la informació a les persones usuàries, especialment a les estacions afectades per la suspensió.

Segons el Síndic, la garantia del dret a la mobilitat sostenible i segura i a la lliure circulació exigeix el restabliment immediat del servei ferroviari entre Ripoll i Puigcerdà. A més, recorda que en aplicació de l'article 48 de l’Estatut, els poders públics han de promoure polítiques de transport i de comunicació, basades en criteris de sostenibilitat, que fomentin la utilització del transport públic i la millora de la mobilitat i garanteixin l’accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda.


A més, subratlla que la comarca de la Cerdanya es troba en una fase més avançada del procés de desescalada, la qual cosa justifica encara més el restabliment del servei ordinari de ferrocarril actualment operat per carretera.
 

Participació