coronavirus

Ripoll prepara un pla de xoc per reactivar l'economia i cobrir necessitats socials

L'Ajuntament descarta demanar una nova pòlissa de tresoreria per assumir la moratòria d'impostos i taxes pel covid-19

per NacióDigital , 27 d'abril de 2020 a les 19:26 |
La façana de l'Ajuntament de Ripoll | Arxiu NacióDigital
L'Ajuntament de Ripoll treballa en un pla de xoc amb ajudes socials i econòmiques per cobrir les necessitats i reactivar l'economia arran de la covid-19. S'ha creat una comissió amb els grups polítics que tenen representació per consensuar les accions. Des que va començar l'estat d'alarma, s'han flexibilitzat o posposat els pagaments d'impostos, taxes i activitats públiques. "Ens ha enganxat en un moment bo de tresoreria i creiem que hi ha prou marge" com per no haver de demanar una nova pòlissa perquè l'actual, d'1,5 MEUR, serà "suficient", segons el primer tinent d'alcalde, Josep Maria Creixans. El gruix important de mesures serà el pla de xoc, el cost del qual encara no s'ha donat a conèixer.

L'Ajuntament de Ripoll confia poder tenir prou liquiditat per poder assumir els pagaments a proveïdors i treballadors arran de l'aplaçament o suspensió del cobrament de taxes i impostos. "Deixarem de cobrar el període d'abril i juny però per sort estem en un moment bo de tresoreria i hi ha prou marge per poder assumir-ho amb la pòlissa de tresoreria que contractem cada any d'1,5 MEUR", assenyala el primer tinent d'alcalde i cap de l'Àrea de Serveis Econòmics.


Des de l'Ajuntament subratllen que la crisi del coronavirus serà un "dels reptes més grans" a afrontar en molts anys i és per això que s'ha decidit treballar de forma unitària amb tots els grups que tenen representació al consistori. Així, s'ha creat una comissió per impulsar l'activitat econòmica i donar resposta a les necessitats socials arran de la pandèmia. Hi estan representants Jxcat (que governa amb minoria), ERC, PSC i Alternativa per Ripoll-CUP. L'única regidora que va treure Front Nacional de Catalunya, Sílvia Orriols, no hi està inclosa. Fa uns dies va abandonar les sigles per com el partit ha gestionat la situació del covid-19 i des de llavors ha passat a ser regidora no adscrita.

La comissió decidirà quines mesures i ajuts es posaran en marxa properament. El cost econòmic per a les arques municipals serà important i per això, segons ha avançat Creixans, s'assumirà amb la reformulació del pressupost d'aquest any, el romanent positiu de l'any passat i, si fos necessari, també es demanarà un crèdit. El primer tinent d'alcalde recorda que la situació financera del consistori és "bona" amb un 63% d'endeutament després d'anys de contenció. Recorda que el 2011 s'havia arribat a un 140%.


 

Participació