Sant Jordi ja té nova data: el 23 de juliol

L'acord entre la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes permetrà celebrar la festivitat abans de les vacances d'estiu de molts treballadors

Ambient de Sant Jordi
Ambient de Sant Jordi | Bernat Cedó.
15 d'abril del 2020
Actualitzat a les 10:47h
La festa i diada de Sant Jordi se celebrarà aquest 2020 tot i la crisi del coronavirus. El Gremi de Floristes i la Cambra de Llibreters han arribat a un acord per a establir una data alternativa: el 23 de juliol. La intenció dels dos grups era aconseguir trobar un dia que fos "abans de les vacances d'estiu" i han acabat certificant el penúltim dijous del mes de juliol.

La celebració de la diada al carrer s'havia ajornat el passat 17 de març, ja amb l'estat d'alarma decretat pel coronavirus. Ja aleshores es va anunciar que es buscaria una data alternativa per celebrar-la, i es va assenyalar que aquesta seria "abans de l'estiu". 

Posteriorment, el 4 d'abril, el sector va acordar amb el Govern celebrar un Dia del Llibre a l'estiu, amb parades al carrer i presència d'escriptors. Paral·lelament, es va acordar també que el 23 d'abril hi hauria un Sant Jordi virtual, “amb gran activitat a la xarxa”.

Les editorials independents combaten com poden la crisi

Justament aquest dimarts, hores abans que s'anunciés la nova data de la celebració, un total de 37 editorials independents han fet una crida conjunta als lectors per comprar llibres per internet. Asseguren que és l'únic "tallafocs" possible per una "catàstrofe anunciada" per al sector. 

Sota el lema #DesconfinemElsLlibres, editorials com Alrevés, Fonoll, L'Altra, Raig Verd, Les Hores, Edicions de 1984 o Males Herbes asseguren que aquest any, "més que mai", necessiten la compra de llibres. "Els editors independents no posseïm distribuïdores ni tenim força comercial per oferir tractes preferencials a les llibreries, com sí que han fet els grups Planeta i Penguin", afirmen en un comunicat enviat aquest dimarts.

Les editorials independents conviden a visitar les diferents plataformes possibles per comprar llibres, des de les grans botigues per internet, llibreries independents preocupades pel risc sanitari, plataformes col·lectives com Libelista o Llibreries Obertes, i fins parades virtuals de Sant Jordi. "Visiteu-les i rumieu quin sistema de compra voleu defensar en temps d'epidèmia: això és decisió i responsabilitat vostra. Nosaltres us demanem una cosa —no diferiu la compra", sostenen.

Els editors assenyalen que si es compren llibres, els lectors "potser no impediran que la resposta política a l'epidèmia mati molts projectes literaris", "però sí que limitaran els estralls". L'epidèmia del coronavirus fa "perillar" l'ecosistema i ha interromput l'activitat del sector en "l'època de la gran collita". "Aquest Sant Jordi sense taules al carrer, compreu llibres. Tants com us ho permeti la butxaca", demanen.

Els signants del manifest són: Adesiara, AdiA, Afers, Alrevés, Angle, Arcàdia, Bindi Books, Birabiro, Cafè central, Club Editor, Cossetània, Edicions de 1984, Edicions del Periscopi, Edicions Sidillà, El Gall Editor, Eumo, Fonoll, Godall Edicions, Karwàn, La Ela geminada, LaBreu, L'Altra, L'Avenç, Les Hores, Lleonard Muntaner, Mai més, Males Herbes, Mosaics Llibres, Pol·len Edicions, Poncianes, Quid Pro Quo, Raig Verd, Saldonar, Sembra Llibres, Símbol Editors, Tigre de Paper, Viena Edicions.