Sant Joan amplia els terminis del calendari fiscal del contribuent

El consistori pren un paquet de mesures per donar suport a l'economia local davant l'estat d'alarma pel coronavirus

NacióDigital
09 d'abril del 2020
Actualitzat a les 11:54h
El Servei de recaptació Cerdanya-Ripollès i les institucions que tenen delegada la gestió i recaptació dels tributs, com l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, han arribat a un acord per a la modificació del calendari fiscal del 2020 per fer front als efectes econòmics per la crisi provocada pel virus Covid-19. Les mesures aprovades preveuen l’ampliació dels terminis de pagaments d’impostos, que permetran a les famílies i empresaris alleugerir les càrregues impositives durant el moment més dur de la crisi.

Aquestes decisions d’àmbit comarcal també es complementen amb les ja anunciades per l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i que podeu consultar en aquest enllaç, i que poden ampliar-se en les pròximes setmanes, amb actuacions més específiques per a les persones o activitats econòmiques més perjudicades per la situació excepcional que vivim.

Els pagaments del primer període de cobrament, el termini dels quals acabava el 3 d’abril (3r i 4t trimestre de 2019 i impost de vehicles) ara s’ha ampliat fins al 30 d’abril. Pel que fa al segon període, que acabava el 30 de juny (escombraries i aigua del 1r trimestre de 2020, guals i un 50% de l’IBI rústica i urbana) s’amplia fins al 14 de setembre. Aquells qui tenen el rebut domiciliat, se’ls cobraran les taxes el 13 de juliol, i els IBI, el 13 d’agost. El tercer període (escombraries i aigua del 2n trimestre, 50% d’IBI urbana i rústica, Impost sobre activitats econòmiques, taxa del cementiri, taxa d’animals de companyia i per ocupació de terrenys públics amb taules i cadires) que acabava el 16 de novembre, té com a nova data final el 30 de novembre. A aquells qui tenen domiciliats els rebuts, se’ls cobraran el 13 de novembre.

D’altra banda, l’Agència Catalana de l’Aigua, que depèn de la Generalitat de Catalunya, també ha anunciat unes bonificacions que afecten els veïnsen aquests moments de dificultat, i que aplicaran les empreses subministradores als rebuts de l’aigua d’abril i de maig, i d’aquesta manera la ciutadania no haurà de fer cap gestió addicional. Les mesures són:

o Abaixar el 50% el cànon de l’aigua en caràcter universal, a tots els usuaris domèstics i empresarials durant el mes d’abril i maig.

o Als col·lectius més vulnerables que ja avui s'estan beneficiant del cànon social zero, en el primer tram o aquells que hi puguin entrar a partir d'aquesta nova crisi provocada pel virus Covid-19, s'amplia la gratuïtat del cànon social la resta de trams en cas que el seu consum se situï per sobre del primer tram.

Recordem que, a més d’aquestes mesures, també es disposa d'una altra bonificació, l'ampliació de trams. S’hi poden acollir tots els titulars i usuaris domèstics d'un habitatge en el qual hi convisquin més de tres membres i així consti en el padró municipal d'habitants.

Tanmateix, l’Ajuntament acordarà no cobrar el cànon a concessions administratives de serveis oberts al públic que no poden mantenir la seva activitat en funcionament durant l’estat d'alarma.

També es preveu adoptar mesures amb l’objectiu de pal·liar les conseqüències del tancament temporal de comerços del municipi, mitjançant exempcions o bonificacions a les ordenances fiscals que caldrà concretar degudament. No es cobrarà, per exemple, la taxa d’ocupació de via pública mentre duri l’estat d’alarma als establiments que no han pogut dur a terme la seva activitat.

Així mateix, s’ha decidit ampliar el termini de pagament voluntari dels impostos i taxes del primer període que s’havien de cobrar entre el 3 de febrer i el 3 d’abril, entre els quals hi ha la taxa de subministrament d’aigua del tercer trimestre i del quart trimestre de 2019 i l’impost sobre vehicles de tracció mecànica. El termini s’ha ampliat fins al 30 d’abril de 2020.


També s’està estudiant l’ajornament, ampliació i flexibilització de la cobrança dels impostos del segon període previst inicialment a partir del 15 d’abril i corresponent al 50% de l’IBI, 50 % de la taxa de recollida d’escombraries, guals i 1r trimestre de l’aigua.

Havent pres aquestes decisions que afectaven cobraments que s’havien de fer en les pròximes setmanes, el consistori continua estudiant altres propostes per afavorir la recuperació i la normalització de la situació dels veïns, veïnes, empreses i comerços que han vist afectada la seva activitat econòmica, a més de la seva vida social. 

Tanmateix no descarten altres línies d’acció social destinades a mitigar els efectes que la situació pugui produir entre les famílies més vulnerables, de conformitat amb les possibilitats pressupostàries que es preveuen en les darreres instruccions de Ministeri d’Hisenda.