Agroecologia

L'agroecologia i l'economia social i solidària de la Garrotxa i el Ripollès estudia la seva viabilitat

L'informe "Llavors de transformació ecosocial" planteja els reptes i les potencialitats del sector a les dues comarques

per Redacció , 8 d'abril de 2020 a les 12:44 |
Una de les trobades del Cercle Garrotxa Ripollès | @cercleGR
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Per causa de l'estat d'alarma imposat per la pandèmia de coronavirus, el Cercle Garrotxa-Ripollès ha presentat virtualment el report Llavors de transformació ecosocial. La diagnosi, que es va iniciar a l’abril del 2019 i ha culminat el febrer de 2020 amb la publicació que es presenta ara, que ha estat coordinada per la cooperativa Arran de Terra.

El document analitza la situació de la pagesia de la Garrotxa i el Ripollès compromesa amb l’agroecologia i l’economia social i solidària. L’objectiu de la recerca que ha donat lloc a aquest report de 152 pàgines ha estat identificar els reptes i les potencialitats de les iniciatives que impulsa el tipus de pagesia al qual es fa esment.


Es considera que aquest és un primer pas previ i necessari per a desenvolupar futures línies de treball orientades a superar els reptes identificats; orientades a garantir la viabilitat de les iniciatives que són objecte de l’estudi.
 
La principal conclusió d’aquesta diagnosi és que les iniciatives que impulsa la pagesia de la Garrotxa i el Ripollès compromesa amb l’agroecologia i l’economia social i solidària afronten reptes importants que cal mirar de superar per a garantir-ne la viabilitat econòmica, ecològica i social. Alhora, les iniciatives estudiades compten amb fortaleses i oportunitats molt destaques, així com amb un gran potencial de transformació ecosocial. En aquest sentit, es proposa considerar el tipus de projectes que s’ha analitzat i les persones que hi ha al darrere com les llavors i un dels principals motors dels processos de transició agroecològica
 

En aquest context, des del Cercle Garrotxa Ripollès de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines assumeixen el compromís de continuar donant suport a les iniciatives agroecològiques del territori, i a les persones que les impulsen, amb el convenciment que és imprescindible i de justícia que "com a societat ens corresponsabilitzem amb la pagesia que ens alimenta i té cura de l’entorn". Ho fan des del convenciment que comprometre's amb la pagesia agroecològica de les comarques de la Garrotxa i del Ripollès és fer-ho, també, amb la construcció de sistemes alimentaris locals sans, justos i sostenibles, just els que necessita i mereix la gent i el planeta en aquest moments.

 

Participació