dona

La dona, protagonista del Museu Etnogràfic de Ripoll aquest 2020

El centre inaugura "Parlo de tu. Calsina i la dona", una mostra pictòrica de l’artista Ramon Calsina

per Redacció , 6 de març de 2020 a les 12:48 |
Cartell de la inauguració | Museu Etnogràfic de Ripoll
Aquest 2020, el Museu Etnogràfic de Ripoll vol posar en valor la figura de la dona en la societat i per aquesta raó ha programat diferents xerrades, exposicions i actes, amb la dona com a protagonista. 

Enguany, una de les figures importants a destacar serà Núria Roquer, l’única folklorista de l’Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, la qual va fer una tasca important en recollida de jocs infantils, endevinalles, aforismes i frases fetes que va publicar a les revistes comarcals, i també nombroses receptes de cuina reunides al llibre La vida a pagès.


A part, a través de les xarxes socials també es donaran a conèixer peces específiques del fons del Museu Etnogràfic relacionades amb la dona, tema que tot i que en els seus orígens es va tenir en compte i es van recollir objectes del món femení, al llarg de la trajectòria del museu no s’han posat prou en valor. Una mirada al passat i al present no pot obviar la presència de les dones en la història de la comarca.

El Museu de Ripoll arrenca aquest petit projecte vinculat a la dona amb l’exposició temporal "Parlo de tu. Calsina i la dona", mostra pictòrica de l’artista Ramon Calsina i Baró (1901-1992) que s’endinsa en la mirada de l’artista cap a la dona.


En la seva obra, ella hi és present, moltes vegades, com a protagonista absoluta. És una dona real, allunyada d’un ideal o d’uns estereotips, de qui en remarca, sobretot, la força. Ens retrata la dona, treballadora, en la quotidianitat, a la fàbrica, a la botiga, pal de paller de la família, a qui gairebé sempre tocava la part més sacrificada de la història.

Però és a partir d’uns pensaments de Ramon Calsina dedicats a la Rosa, la seva dona, que la idea d’aquesta exposició neix i pren forma. Paraules de reconeixement i de recança, alhora, per la seva dèria darrere la feina, on posa de manifest la importància d’ella en la seva vida i, també, en el seu treball artístic. Gràcies a ella, s’enriqueix amb les responsabilitats i els sentiments que la família comporta. Ella el fa viure la realitat, que a voltes perd darrere la seva obsessió d’artista.


Per tot això "Parlo de tu vol" ser un petit homenatge a la Rosa, esposa de l’artista i a partir d’ella es fa extensiu a totes les dones, a la figura femenina.

L’exposició de Ramon Calsina, es podrà visitar del 7 de març al 26 d’abril. La inauguració tindrà lloc el dissabte 7 de març a les 18 hores al Museu Etnogràfic de Ripoll.

 

Participació