​El nombre d'ànecs collverds es redueix a la meitat en només un any a l'Alt Ter

Els experts creuen que pot ser conseqüència del brot de botulisme que hi va haver a l'estiu al riu Gurri

Un exemplar d'ànec collverd al Ter
Un exemplar d'ànec collverd al Ter | ACN
Redacció
26 de febrer del 2020
Actualitzat a les 14:06h
El nombre d'ànecs collverds s'ha reduït a la meitat en només un any a l'Alt Ter. Així es desprèn del cens que va realitzar, al gener, el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UViv-UCC.

Després de mantenir la seva població estable els últims anys, ha passat de 1.529 exemplars el 2019 a 823 individus aquest any, concentrats sobretot entre la Gleva (les Masies de Voltregà) i Roda de Ter. Des del CERM consideren podria atribuir-se al brot de botulisme que hi va haver a l'estiu al riu Gurri.

Al cens d'ocells aquàtics hivernants, elaborat a partir d'un recorregut matinal a la vora del riu als trams compresos entre el Ripollès, Osona i la Selva, es van comptabilitzar un total de 8.010 ocells, més que el 2019 en què en van ser 7.129.

Una altra espècie que ha anat a la baixa ha estat el corb marí gros. D'aquesta espècie, que es reprodueix al nord d'Europa i hiverna als països mediterranis, se'n van comptabilitzar 198 a Osona, 52 menys que l'any passat. La xifra s'allunya dels entre 400 i 800 exemplars que es consideren habituals. Des del CERM s'atribueix la davallada a les mesures de control d'aquesta espècie al nord d'Europa -per pressions dels pescadors- i a Catalunya, on ja no figura a la llista d'espècies protegides. Les oscil·lacions climàtiques a les zones de cria i d'hivernada, així com la caça, afegeixen, també hi poden tenir a veure.

Pel que fa a la resta d'espècies, destaca el gavià argentat, que segueix sent abundant a Osona: el cens n'ha comptabilitzat 1.600 exemplars. Altres espècies com el martinet blanc, el bernat pescaire, l'agró blanc i l'esplugabous es consoliden com a hivernants a l'Alt Ter. Alguna espècie, com la merla d'aigua (54 exemplars) mostra una tendència a l'alça que els experts atribueixen al fet de ser un bon bioindicador de la qualitat de riu.

El cens s'elabora des del 1989. Per a realitzar-lo aquest any han participat 29 persones voluntàries vinculades a diverses entitats, com el Grup d'Estudi i Defensa de la Natura del Ripollès, el Grup d'Anellament de Calldetenes i el Grup de Naturalistes d'Osona (ICHN-IEC). Els voluntaris van recórrer 100 quilòmetres de riu entre el Ripollès i l'embassament del Pasteral, a la Selva.
 

Voluntaris recullen dades per elaborar el cens d'ocells a l'Alt Ter. Foto: ACN