​El projecte transfronterer «LoupO» monitoritzarà ossos i llops del Pirineu

Sota la coordinació de la UAB i amb un pressupost total de 1,2 milions d'euros

Imatge amb un llop captat al Solsonès a la zona del Port del Comte
Imatge amb un llop captat al Solsonès a la zona del Port del Comte | ACN
Redacció
20 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:56h
S'inicia el projecte europeu LoupO, un pla integrat i estandarditzat per a la monitorització i el seguiment de les poblacions d'os i llop per tal de protegir i millorar la biodiversitat als Pirineus francoespanyols i al Principat d'Andorra. El projecte estarà coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i compta amb un pressupost total d'1.250.109 euros.

El seu objectiu principal és a desenvolupar un pla transfronterer per al monitoratge i seguiment, especialment genètic, de les poblacions d'ós i de llop. Les dues espècies mostren distribucions transfrontereres: l'ós amb una població reproductora al Pirineu Central (Haute Garonne, Arièje, Val d'Aran i Pallars) i el llop, mitjançant la presència d'alguns mascles erràtics assentats al Prepirineu i Pirineu Oriental. Un d'aquests llops solitaris, precisament, es va poder detectar fa uns dies a les pistes de la Vall de Núria.

Es desenvoluparà durant els pròxims dos anys, fins a la primavera de 2022 i estarà coordinat per la investigadora del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona, Natàlia Sastre. El projecte està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) a través del Programa Poctefa.

Els diferents agents participants dels tres països, entre els quals hi ha el Departament d'Agricultura, el Conselh Generau d’Aran i Forestal Catalana, desenvoluparan, estandarditzaran i unificaran les metodologies per fer el seguiment sobre el terreny i genètic del llop i l'ós als Pirineus, i crearan una base de dades comuna entre països.

Tot això permetrà en un futur la realització d'estimacions poblacionals mitjançant censos genètics, per exemple, per tal d'optimitzar recursos i adaptar-se a les creixents poblacions de tots dos carnívors. Així mateix, s'afavorirà l'aparició de mesures per fomentar l'acceptació del llop i l'ós en un territori marcat per l'activitat humana.
 

El llop, a les pistes d'esquí de Núria. Foto: ACN