Ple de la Diputació de Girona

La Diputació de Girona aprova un expedient de crèdit per a pal·liar els efectes del Gloria

El ple també aprova, per unanimitat, les bases reguladores de subvencions per a projectes orientats a la gestió de documents i arxius dels ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades (EMD)

per NacióGirona , Girona, 19 de febrer de 2020 a les 13:46 |
Una de les votacions al ple d'aquest dimarts 18 de febrer. | @diputaciogirona.
El ple ordinari d’aquest matí de dimarts, 18 de febrer, ha aprovat per unanimitat un expedient de crèdit extraordinari destinat a reparar els desperfectes ocasionats pel temporal Gloria a les comarques gironines el mes de gener passat. En concret, s’hi destinaran un total de 2.725.800 €. El 42.4 % seran per reparar les afectacions en les rutes del Consorci de les Vies Verdes de Girona; el 41 %, per a les emergències en la xarxa viària gestionada per l’ens supramunicipal, i el 16,6 % restant, per a la reparació de les carreteres que formen l’àrea gironina del Parc Natural del Montseny.
 

A més, a l’inici de la sessió plenària, el president de la Diputació de Girona ha expressat el condol de la corporació als familiars de les quatre víctimes catalanes d'aquest temporal.
 

Suport per a la millora de la gestió documental i d’arxius
 

La sessió plenària d’avui ha aprovat, per unanimitat, les bases reguladores de subvencions per a projectes de gestió de documents i arxius dels ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades (EMD) de les comarques gironines per aquest any 2020.
 
Entre les funcions de la Diputació, hi ha la d’assistència i cooperació als municipis gironins perquè aquests compleixin els requeriments exigits per a la integració al Sistema d’Arxius de Catalunya. Amb aquest objectiu, l’any 2019 es va dur a terme la primera campanya de subvencions en aquesta matèria, que va permetre l’organització de diversos fons municipals, les transferències als arxius comarcals, les eliminacions reglades de documents o la digitalització i restauració de patrimoni documental municipal, entre d’altres.
 
Arran de l’interès suscitat per aquesta línia de subvencions, la Diputació l’ha continuada per aquest any 2020. La finalitat és afavorir la realització de projectes de millora de la gestió de documents i arxius destinats a la conservació de la documentació ja existent (tractaments de neteja, desinfecció, restauració i digitalització), la seva organització (classificació, descripció i instal·lació), així com la recuperació de fons documentals de persones o entitats relacionades amb el món de l’esport municipal.
 
L’import de les subvencions a distribuir entre els sol·licitants no podrà ser superior als 15.000 € ni inferior a 1.000 € i no podrà excedir dels percentatges següents, calculats sobre el pressupost de les despeses subvencionables: 95 % fins a 1.000 habitants, 90 % fins a 5.000 habitants, 80 % fins a 10.000 habitants i 50 % a partir de 10.000 habitants. L’import total d’aquesta línia de subvencions serà del voltant d’uns 100.000 euros.

Impuls a l’esport gironí
 
Aquest matí també s’han aprovat, amb l’abstenció de la CUP, les bases reguladores de cinc programes de subvencions de concurrència competitiva i convocatòria pública presentades pel Servei d’Esport de l’ens supramunicipal que tenen per objectiu promocionar i fomentar l’activitat fisicoesportiva i l’esport a les comarques gironines.
 
Aquests programes, de caràcter anual, són els següents: el programa de suport als ajuntaments (inclou cinc línies: programes municipals, organització d’esdeveniments esportius, actuacions de condicionaments d’equipament, renovació del paviment esportiu dels equipaments esportius i suport als esportistes individuals), el programa de suport a les entitats esportives (inclou cinc línies: activitats esportives de base, esport d’alta competició, organització d’esdeveniments esportius singulars, participació en esdeveniments esportius federats puntuals i reconeixement de l’antiguitat de les entitats), el programa de suport als consells esportius, el programa «Neda a l’escola» i el programa de suport als ambaixadors de l’esport gironí.
 
Aquest últim programa, destinat al suport dels esportistes que participen en competicions d’esport individuals d’alt rendiment de la demarcació de Girona, és una nova línia de subvenció que està destinada a esportistes majors d’edat que participen en campionats mundials i que fomenten la projecció de les comarques gironines a l’exterior, i promou l’activitat física i esportiva entre la població gironina. Aquests esportistes han d’estar empadronats a un municipi gironí o estar en possessió d’una llicència esportiva federada adscrita a una entitat esportiva gironina i amb un mínim de tres anys d’antiguitat. En qualsevol cas, l’import mínim de la subvenció és de 2.000 €, i l’import màxim, de 4.000 €.
 
Altres novetats són, per exemple, l’ampliació del suport de la renovació del paviment esportiu dels equipaments esportius, que en l’anualitat anterior estava només destinat a la renovació de camps de gespa, i que aquest 2020 també inclou altres tipus de pavimentació d’espais: pistes de gel, piscines o paviments de pavellons, entre d’altres. A més, en el suport de l’activitat esportiva base de les entitats esportives es tindran en compte les que disposin d’una línia d’ajuts o beques per a esportistes amb baixos recursos econòmics o en risc d’exclusió social.
 
Suport a l’emprenedoria amb els premis Projecta’t
 
Durant la sessió plenària d’avui també s’han aprovat, per unanimitat, les bases reguladores per participar en la segona edició dels premis Projecta’t, una iniciativa de suport a l’emprenedoria que té com a objectiu impulsar els projectes empresarials de la demarcació de Girona, així com afavorir la dinamització econòmica del territori i el foment de l’autoocupació.
 
Emmarcat dins del programa d’emprenedoria del Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació «Co-Creix», aquests premis ofereixen formació, mentoria i tutorització a propostes empresarials innovadores amb l’objectiu d’impulsar-les per mitjà de l’assessorament personalitzat. Els autònoms que s’hi presenten poden tenir fins a tres anys d’antiguitat i, com a novetat, les empreses poden tenir-ne fins a cinc. Enguany, la previsió és que la convocatòria d’aquesta segona edició dels premis Projecta’t es faci a finals d’abril i l’elecció de les propostes s’efectuï abans dels mesos d’estiu.
 
Moció a favor del dret a morir dignament
 
Tots els grups presents a la Diputació de Girona han aprovat, per unanimitat, una moció en suport del dret de morir dignament. Segons els acords establerts en la sessió plenària, a la qual han assistit membres de l’associació Dret a Morir Dignament (DMD), la Diputació de Girona es compromet a promoure recursos formatius en els diversos ens locals de la demarcació sobre els drets de la ciutadania al final de la vida i el benefici de formalitzar el document de voluntats anticipades (DVA).
 
Així mateix, s’ha acordat impulsar conjuntament amb els ens locals xerrades informatives, activitats i campanyes de difusió, i demanar al Parlament i a la Generalitat de Catalunya la simplificació del tràmit del DVA per tal d’oferir a la ciutadania la possibilitat de signar el document davant d’un funcionari públic municipal.
 
A més, es donarà suport a la proposta del Parlament de Catalunya sobre la regulació al Congrés de la despenalització de l’eutanàsia i el suïcidi mèdicament assistit fent-li arribar aquesta moció aprovada.

 

Participació