Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

A Catalunya, es produeixen 6.000 casos nous a l'any

Redacció
09 de febrer del 2020
Actualitzat a les 17:57h
El càncer de còlon i recte és un dels més freqüents entre els homes i les dones de més de 50 anys. La majoria de vegades es desenvolupa a partir de petites lesions (pòlips) de l'interior del còlon o intestí gros, que poden acabar transformant-se en un càncer. Si es detecta a temps, és molt fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curar-se.

El càncer colorectal no acostuma a causar cap molèstia fins que la malaltia està molt avançada. Si presenteu sang en les deposicions, canvis en els hàbits intestinals durant més de 6 setmanes, pèrdua de pes o cansament inexplicable o malestar abdominal persistent, heu de consultar el vostre metge.

Per això és important fer un diagnòstic precoç i detectar-lo abans que comenci a produir símptomes.

A Catalunya, es produeixen 6.000 casos nous a l'any; és la segona mort per càncer; i hi ha 2.600 morts anualment pel càncer de còlon.


Com puc participar?

Us oferim participar gratuïtament en el Programa de detecció Precoç de càncer de còlon i recte promogut pel departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El programa s'adreça a homes i dones de 50 a 69 anys i consisteix a fer-se, cada 2 anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.

Si viviu en alguna de les àrees on ja s'ha posat en marxa el Programa, rebreu una carta amb les instruccions que heu de seguir per fer la prova. El resultat us serà comunicat per correu o per telèfon en unes setmanes.

Disposeu d'un mes a partir de la data en la qual heu rebut la carta per passar a recollir el material per realitzar la prova a qualsevol de les oficines de farmàcia de la vostra ABS que col·laboren en el programa. Si no heu rebut la carta i voleu participar us podeu adreçar a qualsevol farmàcia col·laboradora i de forma gratuïta el farmacèutic us entregarà la prova i us explicarà com fer-ho a casa.

Poseu-vos en contacte amb el programa si...

Heu estat diagnosticats d´alguna malaltia del còlon i recte (com pòlips, malaltia inflamatòria intestinal, adenomes o càncer).

Si us heu fet una colonoscòpia en els darrers 5 anys, si patiu o heu patit alguna malaltia de còlon o recte, o si teniu familiars directes diagnosticats de càncer de còlon i recte; és important que ens ho comuniqueu per telèfon o correu electrònic abans d´anar a la farmàcia.

I un cop feta la prova?

Si el resultat de la prova es troba dins la normalitat, és molt poc probable que tingueu un càncer de còlon i recte. Tot i així si teniu molèsties heu de consultar el vostre metge. Passats dos anys, us tornaran a oferir fer la prova. Si en la prova es trobessin indicis de sang, és probable que tingueu una lesió benigna; només en pocs casos la sang s'explica per la presència d'un càncer.

Davant d'aquest resultat, us proposaran fer-vos una colonoscòpia, que és una exploració de l'interior del budell. La colonoscòpia es fa amb sedació i té un risc baix de complicacions. A més, permet prevenir el càncer de còlon i recte extirpant els pòlips que podrien malignitzar.

Els resultats de la prova us seran comunicats en unes setmanes mitjançant una carta o una trucada telefònica.

Què puc fer per prevenir-lo?
Cal tenir cura de la salut:
- Seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics, i fer exercici físic regularment
- Limitar el consum d'aliments amb greixos d´origen animal i de carns vermelles i processades, i evitar l'obesitat.
- No fumar, i evitar o moderar el consum de begudes alcohòliques.
- Si teniu entre 50 i 69 anys, participar en els programes de detecció del càncer.


Des de novembre de 2019, el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de tota la província de Girona, es duu a terme al Laboratori de L'Hospital de Campdevànol.

Recordar que tot el que envolta el programa té un únic objectiu, que és aconseguir la màxima participació de la població, que és l'element clau perquè el programa sigui eficaç i al Ripollès encara tenim marge per a intentar incrementar aquesta participació.

Miriam Lainez Martinez
Anna Coll Rubio
Tècnics de Laboratori
Hospital de Campdevànol