Campdevànol millora la salut emocional de les persones en situació de risc social

L'Ajuntament engega un projecte amb la Creu Roja

Redacció
06 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:58h


 
 
03/02/2020.-


Els Serveis Socials i la Creu Roja han impulsat a Campdevànol el projecte Benestar Personal i Activació Social. L’objectiu és millorar la salut emocional de les persones que es troben en risc social, a causa de la crisi econòmica, però que actualment estan en procés de millora. En aquest sentit, es pretén aconseguir que recuperin la sensació de benestar i la seva capacitat de mantenir-se actives socialment.

Les persones que formen part d’aquest projecte han estat derivades pels serveis socials o la Creu Roja amb una edat entre els 30 i 65 anys, i amb característiques comunes com carència emocional, extrema vulnerabilitat o xarxa social reduïda, entre altres. La idea és arribar a crear un grup d’una quinzena de persones, que es reunirà de forma periòdica al Centre Cívic de Campdevànol, amb el que es farà un treball tant grupal com individual. Actualment ja s’estan fent les entrevistes per escollir les persones que formaran part d’aquest projecte i es confia que ja es posi en funcionament a mitjans de febrer. 
 
L’origen d’aquest projecte va sorgir arran de detectar que els usuaris dels serveis socials i de la Creu Roja eren, en la seva majoria, persones afectades per la crisi econòmica que començaven a patir conseqüències emocionals amb símptomes com el dol per pèrdua de l’estatus, sentiment de culpa, vergonya o frustració. La majoria d’actuacions destinades a aquest col·lectiu sempre ha estat, fins ara, en forma d’ajudes econòmiques o intervencions de caràcter individual o familiar. En aquest sentit, es va considerar interessant començar a fer algun tipus d’actuació grupal per millorar l’estat d’ànim i potenciant el vincle amb la comunitat. 
 
La metodologia del projecte es basarà en la creació d’un grup d’una quinzena de persones que es reuniran una vegada a la setmana durant unes hores, però també es farà un acompanyament setmanal i quinzenal en funció de les necessitats de cada persona. La intervenció del projecte està centrada en quatre eixos: el primer és el treball en competències personals i socials, buscant la millora emocional de la persona i potenciant el seu autoconeixement i capacitats; el segon eix és el coneixement de l’entorn, enfocat a donar conèixer els recursos culturals i d’oci de cada municipi, en aquest cas, de Campdevànol; el tercer eix és el desenvolupament comunitari, amb l’objectiu de fer un diagnòstic de les necessitats i potencialitat de l’entorn més proper; i el darrer eix és el de seguiment individual, per a les persones que necessitin més suport. El projecte està liderat per una psicòloga, que és qui farà tant els seguiments grupals (dijous) com els individuals (divendres). 
 
Segons la regidora de Benestar Social, Blanca Sánchez, “estem molt contents d’haver-nos adherit en aquest projecte ideat per a dues entitats com serveis socials i Creu Roja que fan una gran tasca”. Sánchez explica que des de l’Ajuntament s’han cedit els espais on es desenvoluparan aquestes sessions “i col·laborarem en tot el que calgui perquè aquest projecte es pugui portar a terme en el nostre municipi”. Totes les persones que hi estiguin interessades a participar-hi es poden adreçar als serveis socials de Campdevànol o a la Creu Roja.