Ripoll

Ripoll aprova un pressupost d'11,7 milions, un 3,93% més que l'any passat

Els números s'aproven amb els vots favorables de Junts per Ripoll i les abstencions de PSC i Alternativa

per Redacció , 13 de gener de 2020 a les 12:08 |

El ple extraordinari del passat dimecres, 8 de gener, va aprovar el pressupost de l’Ajuntament de Ripoll per a l’any 2020, que puja a  11.749.127,31 euros i suposa un creixement del 3,93% amb  relació a l’exercici 2019. El primer pressupost del nou mandat s’aprova en un context de priorització i potenciació de les  polítiques d’acció social, cultural i de coneixement i d’actuació socioeconòmica, segons el consistori.


Els números s'han aprovat amb els vots favorables de l'equip de govern (Junts per Ripoll) i les abstencions de PSC i Alternativa. ERC i FNC hi han votat en contra.

Acció Social


Les partides d’Acció Social s’incrementen en un 16,64% respecte al 2019. Cal destacar la creació d’una partida pressupostaria per avançar els pagaments de l’ajuda econòmica de la llei de la dependència a persones necessitades de recursos i la creació d’una línia d’ajuts per activitats extraescolars i sortides escolars garantides. També es dona continuïtat definitiva a l’Oficina d’eficiència i pobresa energètica, es potencia la captació i rehabilitació de pisos per lloguer social al Barri Vell, es mantenen les partides destinades als pressupostos participatius, i s’incrementa un 20% la partida destinada a obres de manteniment als barris, entre d’altres.

Cultura i Coneixement


Són dos  dels eixos que també  concentren major atenció als pressupostos, amb l’objectiu de   potenciar  les tradicions i festes populars, així com per apostar per l’excel·lència acadèmica dels estudiants ripollesos.

Les partides destinades a aquests eixos augmenten en un 10,04% respecte a l’exercici 2019.

Actuació socioeconòmica 

La reactivació econòmica és un altre dels eixos prioritaris, mantenint-se les subvencions fiscals a les empreses que creïn ocupació, bonificant les taxes d’obertura de nous establiments, i potenciant les accions de dinamització i suport al sector comercial i turístic, impulsant els projectes comuns a la comarca amb els diferents projectes del Fons Europeu de Desenvolupament Regional( FEDER) comarcals, la redacció d’un pla estratègic de comerç de la nostra vila, o la difusió de la Portalada com a reclam turístic mitjançant la dotació econòmica rebuda per part del programa Europa Creativa. A les partides d’aquest eix econòmic ocupacional si destinen un 6,10% més de recursos que en l’any 2019.

El pressupost preveu inversions per import de 900.100 euros

Un aspecte a destacar són les inversions contemplades en el pressupost, que ascendeixen a 900.100 euros, i que suposa un increment del 9,92% respecte al 2019. Inversions molt diverses com els vestuaris del camp de futbol, asfaltat de carrers, l’arranjament del pont de la Calatrava i el parc de la devesa del Pla, millores en equipaments municipals, una nova àrea de servei per autocaravanes, millores a les escoles, o la primera fase del carril bici, entre d’altres.

Dades rellevants del pressupost ordinari

De les previsions fetes per l’Ajuntament al pressupost 2020, també contempla la posada en  funcionament del concurs d’enllumenat públic, amb el canvi de més de 2.500 punts de llum leds, la nova senyalització de passos de vianants i dels polígons industrials, un projecte d’accés a la Torre del Monestir, la sortida de la Volta Ciclista de Catalunya i el Campionat d’Espanya de Trial de motos, entre altres actuacions.

Finalment, el pressupost de 2020 preveu la concertació d’una operació de préstec per un import total de 717.000 euros. Però per altra banda aquest 2020 s’amortitza un capital de préstec de 501.600 euros, per tant  el deute se situa en  215.400 euros, que suposen un  endeutament total del 62,68%, per sota del màxim establert legalment que és del 75%.

Pressupostos adscrits a l’ens municipal

En la mateixa sessió també s’ha aprovat el pressupost de Somasrsa que ascendeix a 760.428,78 euros; el del Consorci de Benestar Social del Ripollès per un import de 2.030.240,58 euros; el del Patronat del Museu Etnogràfic per un import de 900.00 euros i el de la Fundació Guifré que ascendeix a 1.927.448,62 euros.

En el document adjunt es pot consultar el pressupost amb més detall.

 

Participació