​Tret de sortida del centenari de l'arribada del tren a Ribes de Freser

Taula rodona al Teatre Municipal

El primer acte del centenari
El primer acte del centenari | Ajuntament de Ribes de Freser
Redacció
11 de desembre del 2019
Actualitzat a les 15:12h
Ribes de Freser ha donat el tret de sortida, aquest mes de desembre, a la commemoració del centenari de l’arribada del tren al municipi, una efemèride d’una importància cabdal en la història la localitat en termes de progrés i desenvolupament econòmic. En motiu d’aquesta data tan assenyalada, l’Ajuntament ha impulsat recentment la creació de la Comissió del Centenari del Tren, un grup de persones que treballa en l’organització d’un calendari d’esdeveniments festius per a l’any 2020.

Tot i que les activitats encara estan per definir, el primer dels actes va tenir lloc el passat dissabte, 7 de desembre. Sota el títol "100 anys de tren a Ribes de Freser:passat, present i futur", el Teatre Municipal va acollir a partir de les 17.30 h una taula rodona que va comptar amb la participació d’Antoni Gras, responsable de plantejament i patrimoni històric de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC); Pere Macias, coordinador del Pla de Rodalies; Pere Jordi Piella, primer alcalde de la democràcia de Ripoll; i Mònica Santjaume, alcaldessa de Ribes de Freser. L’acte, moderat pel periodista Carles Gorini, va aplegar desenes de persones interessades a conèixer les vicissituds d’aquest transport històric que va arribar al municipi ara fa 100 anys.

La Comissió està preparant diversos actes d’homenatge a aquesta línia centenària que, de ben segur, deixaran entre els participants un record molt especial. Algunes de les activitats que s’estan preparant tindran lloc durant la Setmana Santa i la Festa Major. De moment, la Comissió està treballant en una exposició de fotografies històriques sobre la relació de la Vall amb el tren i en l’organització d’un viatge simbòlic en tren des de Barcelona fins a Ribes en un tren històric. Es donaran tots els detalls de les activitats quan aquestes estiguin completament definides.

Dades històriques

El tren no va arribar a Ribes de Freser fins al 1919, però anys abans ja s’estava treballant en una línia que uniria Barcelona i Sant Joan de les Abadesses amb l’objectiu de transportar el carbó des del Pirineu fins a la capital. A Ribes, el tren va arribar amb la mirada posada cap a la internacionalització, per així enllaçar la línia ferroviària catalana amb la xarxa francesa.

La línia que passa pel municipi, que actualment s’identifica amb l’R3, va ser construïda per l’Estat i es va posar en funcionament l’any 1919. Anys més tard, al 1923, es va aconseguir enllaçar Ribes amb Puigcerdà. No va ser fins al 1929, però, amb la inauguració de tram final de la línia entre Puigcerdà i La Tor de Querol, que es va electrificar aquesta línia.

El municipi compta, a més, amb el cremallera més alt de l’Estat, el Cremallera de Núria, que es va inaugurar el 1931 i té com a inici l’estació de Ribes.