Audrey, la dona ressuscitada: «Cada dia estic més agraïda per haver sobreviscut»

La dona va estar sis hores amb el cor aturat després d'haver patit hipotèrmia en una excursió

La pacient «ressuscitada»
La pacient «ressuscitada» | ACN
NacióDigital
06 de desembre del 2019
Actualitzat el 09 de desembre a les 14:35h
"Quan vaig despertar-me, no podia creure la sort que havia tingut". Són paraules de l'Audrey, la dona que va estar amb el cor aturat durant sis hores i ha tornat a la vida gràcies a la coordinació excel·lent entre els Bombers, el Servei d'Emergències Mèdiques i l'Hospital Vall d'Hebron. En declaracions a NacióDigital, assegura que es troba bé i està "quasi com nova": "Cada dia estic més agraïda per haver sobreviscut". 

Els fets van passar a la Vall de Núria, al Ripollès. L'Audrey i el seu marit van haver de ser rescatats pels equips d'emergència després d'haver quedat atrapats en una tempesta. Estaven fent una excursió i a mig camí els va enxampar una nevada i molt de vent. "Vam haver de decidir si tiràvem endavant o tornàvem enrere, i com que estàvem a mig camí vam optar per continuar", explica.

El vent i la neu no paraven i es van haver de refugiar sota d'unes roques. "Intentàvem mantenir-nos calents", recorda l'Audrey. Quan va passar el temporal, van contactar amb els equips d'emergència: "El meu marit pensava que el pitjor ja havia passat, però quan em va mirar va veure que no jo estava bé. Deia coses sense sentit i no parlava bé". 

L'Audrey tenia hipotèrmia, el seu cos estava a 18 graus i abans que pogués arribar l'helicòpter va perdre el coneixement. "El meu cor va parar de funcionar", recorda. Els serveis d'emergència van practicar-li les primeres maniobres de reanimació per traslladar-la el més aviat possible a l'Hospital Vall d'Hebron, on li van aplicar la tècnica ECMO, d'oxigenació amb membrana extracorpòria, per reoxigenar els teixits i reescalfar la pacient. 

Més de sis hores després, el cor de la pacient va tornar a bategar de forma autònoma. El cas és ''excepcional'' perquè és una de les reanimacions després d'una aturada cardiorespiratòria més perllongada documentades a tot al món, així com la més perllongada a l'Estat.

A més, les maniobres de reanimació van tenir èxit fins al punt que la dona no ha patit seqüeles cerebrals greus. Això es deu, també, a la pròpia hipotèrmia que patia, que ajuda a preserva els teixits.

"Em vaig despertar dimecres i no em podia creure la sort que havia tingut. Tot va funcionar bé: els Bombers, els equips d'emergència... Tot va funcionar bé i el meu cos va reaccionar bé", diu l'Audrey, que no deixa passar ni una ocasió per agrair també la tasca dels metges: "Van fer una feina espectacular".