Una nova T-10 més cara: com afecten al Ripollès els nous preus del transport públic?

El pack de set zones del Ripollès s'apuja de 53,25 a 59,25 euros

Un passatger valida una T-10 al metro
Un passatger valida una T-10 al metro | ACN
Andreu Merino / Pilar Màrquez Ambròs
05 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:32h
L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha presentat aquest dimecres les noves tarifes pel 2020. La T-10, fins ara títol de referència, desapareix i passarà a dir-se T-Casual. Serà unipersonal i costarà 11,35 euros. El nou títol de referència serà la T-Usual, antiga T-Mes, que permetrà fer viatges il·limitats per 40 euros al mes (113,75 euros per 6 zones) i també serà d'ús personal. Els joves mantindran el títol trimestral amb la T-Joves, però amb un preu de 80 euros (222,25 euros per 6 zones).
 
Les noves tarifes representen un encariment d'1,15 euros pel que fa a la T-10 a la zona 1 i una rebaixa del 25% del cost de la targeta mensual.

Però com afectaran aquests canvis al Ripollès que continua fora de les sis corones metropolitanes? El pack de set zones del Ripollès passa de 53,25 a 59,25 euros. S'apuja 6 euros. L'abonament que abans incloïa la T-10 d'1 zona per fer desplaçaments per Barcelona, ara inclourà, en comptes d'aquesta, la T-Casual, que és unipersonal. 

La comarca no pertany a la zona d'integració tarifària però gaudeix de condicions especials en relació al sistema integrat. L'antiga T-Mes, la que ara ATM vol que sigui de referència per als habituals del transport públic, no pot ser-ho de cap manera al Ripollès, perquè només és de sis zones. Els usuaris habituals de transport públic a la comarca, doncs, en surten perjudicats. 

L'any 2015 al Berguedà i al Ripollès es va crear una setena corona. En aquell moment, la impossibilitat tècnica d’incorporar aquesta nova corona tarifària amb la tecnologia actual de banda magnètica va obligar a fer una integració parcial mitjançant els packs de deu viatges per als desplaçaments amb els autobusos d'Alsina Graells. Uns packs entre el Ripollès i Barcelona que ara s'apugen 6 euros i s'apropen a la línia dels 70 euros que costaven abans de la integració.

"Revolució" tarifària

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el conseller de Territori, Damià Calvet, i el vicepresident de l'AMB, Antoni Poveda, han assegurat que l'objectiu és fidelitzar l'usuari habitual del transport públic i potenciar-ne l'ús, coincidint amb l'entrada en funcionament de la Zona de Baixes Emissions l'1 de gener, que vetarà l'entrada dels cotxes més contaminants a Barcelona.

Colau ha parlat d'una "revolució" tarifària que respon a les demandes de la ciutadania i ha reivindicat com a "política en majúscules" la creació d'una "tarifa plana" que representa la nova T-Usual.

Calvet ha previst que les noves tarifes representaran un augment dels usuaris del transport públic i ha justificat que la T-Casual, antiga T-10, sigui unipersonal, premiar els usuaris habituals i no els que en fan un ús "indiscriminat". Dit d'una altra manera, la nova T-10 impossibilitarà que els usuaris comparteixin el títol de transport per dividir-ne la despesa.

L'ATM crearà un tercer nou títol de transport la T-Grup, una targeta multipersonal que costarà 79,45 euros i permetrà fer un màxim de 70 viatges en 30 dies. La T-Joves també s'abaratirà i valdrà 80 euros per a una zona, un 25% menys que ara. La T-Trimestre desapareix i l'equivalent serà comprar tres T-Usual. Representarà un estalvi de 25 euros. La T-50-30, que permetia fer 50 viatges en un mes a la zona 1 i costava 43,50 euros també desapareixerà, igual que la 70-30, que en costava 60,9.

Les modificacions tarifàries afecten les sis zones de l'ATM. En totes elles la T-Casual representa un increment de preu respecte de la T-10, el bitllet senzill s'encareix un 0,1%, la T-Usual s'abarateix un 25% en comparació amb la T-Mes i la T-Jove un 31%.

Les targetes que ara estan en circulació tindran validesa fins al 29 de febrer. En el cas de la T-Casual, els usuaris la podran fer servir només de manera unipersonal o bé bescanviar-la pels viatges no realitzats. 

Tarifació social

Pel que fa a la T-16, continuarà sent gratuïta per als menors de 16 anys i l'ATM manté els títols per a famílies nombroses i monoparentals, amb una reducció mitjana del 25%. La T-Usual per a persones aturades manté el preu congelat assignat a la T-10 d'aquestes característiques i continuarà costant 9,95 euros.

La T-Dia, que permet viatges il·limitats durant 24 hores passarà a costar 10,50 euros, mentre que la T-Verda -gratuïta- continuarà en vigor per a aquelles persones que hagin desballestat el seu vehicle contaminant i no n'hagin comprat cap més.