Òmnium crida a «omplir els jutjats» de Ripoll d'autoinculpacions per sedició

L'entitat impulsa una campanya ciutadana per comunicar als tribunals la participació a la manifestació del 20-S i l'1-O, en solidaritat amb els condemnats pel Suprem

Presentació de la campanya d'autoinculpacions.
Presentació de la campanya d'autoinculpacions. | J.V.
J.V.
28 de novembre del 2019
Actualitzat el 29 de març del 2022 a les 12:48h
Òmnium Cultural i altres entitats van presentar fa unes setmanes a l'antiga presó Model de Barcelona una campanya d'autoinculpacions massives en solidaritat amb el president de l'entitat, Jordi Cuixart, i la resta dels condemnats pel Tribunal Suprem. Marcel Mauri, portaveu d'Òmnium. Van cridar a sumar-se a la iniciativa a "tota la gent que consideri que la sentència és injusta i vulnera els drets dels que van votar l'1 d'Octubre".

Per participar a la campanya cal omplir i signar un formulari disponible al web de la iniciativa i presentar-lo als jutjat d'instrucció de guàrdia. 

Al text de l'autoinculpació es posa en coneixement del jutjat la participació el 20 de setembre en les protestes "pels registres i les detencions que la Guàrdia Civil estava realitzant en diversos indrets del país, i que pretenien evitar la celebració del referèndum d'autodeterminació convocat pel Govern per a l'1 d'octubre de 2017". També s'afirma: "A la manifestació no vaig observar que ningú tingués cap actitud violenta o voluntat d'assaltar cap lloc, ni públic ni privat".

Tot seguit, s'afirma que la persona autoinculpada va participar "activament en la jornada de votació" i es detalla que no es va observar "que ningú adoptés cap intenció violenta respecte a cap agent de l'autoritat". El text també indica que la sentència considera que els fets anteriors constitueixen un delicte de sedició, "interpretació que xoca frontalment amb el contingut de les opinions del Grup de Treball de Nacions Unides", per la qual cosa es formula la confessió.

Per últim, al document se sol·licita al jutjat que "tingui per feta la comunicació" de la participació en les fets pels quals s'ha condemnat Cuixart i la resta d'empresonats, i en conseqüència, "incoï les oportunes diligències prèvies" on es confereixi a l'autoinculpat "la condició i les garanties processals que corresponen a les persones investigades". 

La campanya ja s'ha portat a terme a diverses poblacions, com Barcelona i Girona, on ha tingut un gran èxit. La setmana que ve arriba a Ripoll.

Òmnium Ripollès ha fet una crida a autoinculpar-se el proper dilluns, 2 de desembre, a partir de les nou del matí, als jutjats de Ripoll.