El Consell Comarcal del Ripollès aprova un pressupost de 9,7 milions, un 4% més que el 2019

El document preveu augmentar la partida de personal i de les transferències corrents

El conseller comarcal de Serveis Econòmics, Josep Maria Creixans, i el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, a la presentació del pressupost del 2019
El conseller comarcal de Serveis Econòmics, Josep Maria Creixans, i el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, a la presentació del pressupost del 2019 | ACN
Redacció
20 de novembre del 2019
Actualitzat a les 12:19h
L'equip de govern del Consell Comarcal del Ripollès, format per JxCat, PSC i MES, ha portat al ple d'aquest dimarts l'aprovació inicial del pressupost per al 2020. Els números s'han aprovat amb els vots favorables de les tres formacions de l'equip de govern.

El pressupost ascendeix fins a 9.706.453,89 €, un 3,83 % més que el 2019Està dotat amb 9.706.453,89 euros, una xifra que suposa un 3,83% més respecte el d'enguany. El president de l'ens, Joaquim Colomer, l'ha definit com un pressupost "anivellat" on se segueix apostant pel turisme com a eina de desenvolupament econòmic del territori.

Destaca l'augment dels ingressos previstos per béns corrents i serveis que creixen gairebé un 8% i passen de 6,6 milions d'euros (MEUR) a 7,07 MEUR. Això es deu, sobretot per l'increment de l'entrada de residus a l'abocador fixat per l'Agència de Residus de Catalunya i també perquè els nous contractes de recollida de residus i de deixalleries ja estaran plenament implantats.

La partida de personal s'incrementa un 3,3% més respecte els comptes d'enguany. Aquest increment preveu poder complir amb l'augment salarial dels treballadors públics aprovat per l'Estat així com la revalorització dels llocs de treball acordada amb els representants sindicals de l'ens. Una valoració xifrada en 100.000 euros que s'implementarà de forma gradual en els pròxims quatre anys.

El pressupost també augmenta un 11% els recursos destinats al servei de recollida de gossos abandonats, prestats des del Refugi d'animals del Ripollès, sobretot per la incorporació d'un vehicle de renting per poder recollir i transportar els animals.

Aposta pel turisme com a sector estratègic

El Consell Comarcal del Ripollès manté l'aposta pel turisme com a eina de desenvolupament econòmic de la comarca. Entre altres aspectes, es mantenen els diners destinats als tècnics que executen al projecte "L'experiència dels Pirineus més autèntics", subvencionat amb fons europeus FEDER, així com les accions de comunicació incloses en el programa. En el capítol d'inversions també preveu una partida per al manteniment de camins rurals.

Pel que fa a l'àmbit assistencial, es mantenen els 40.000 euros per als ajuts de desplaçament i menjador escolar. La Generalitat n'assumeix el 50% del cost. A més, tal com ja s’havia recollit en l’exercici 2019, s’ha previst la consignació necessària per licitar el servei de menjador de totes les escoles de la comarca. Tot així, l'ens comarcal resta a l’espera que el Departament d’Educació de la Generalitat desenvolupi els mecanismes legals per mantenir el sistema de gestió actual amb convenis amb les associacions de familiars d’alumnes.

També es mantenen les aportacions a l'Escola Comarcal de Música del Ripollès i les d'acció cultural respecte el pressupost d'enguany amb l'excepció de l’Arxiu comarcal del Ripollès, que veurà com s'incrementa la despesa gràcies a una subvenció de la Generalitat.

Tal com marca la llei, dins el pressupost del 2020 també s'inclouen els comptes dels consorcis adscrits, com són el Consorci servei de recaptació Cerdanya Ripollès, amb 1.065.000 euros, i l’Agència de desenvolupament del Ripollès, amb 1.129.110 euros.

El govern del Consell Comarcal del Ripollès està format per JxCat, que és qui té la presidència amb set consellers, juntament amb el PSC amb dos consellers i MES amb un. ERC i la CUP, amb vuit consellers i un respectivament, estan a l'oposició.

El president de l'ens, Joaquim Colomer, acompanyat del conseller comarcal de Serveis econòmics, Josep Maria Creixans, ha desgranat aquest migdia la proposta en una atenció als mitjans.