salut

Els alcaldes del Ripollès denuncien la falta de busos fins a l'hospital d'Olot

La derivació de pacients de cirurgia a la Garrotxa ha generat un canvi de fluxos que no disposa dels serveis necessaris, lamenten els batlles

per Redacció , 6 de novembre de 2019 a les 14:14 |
El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, amb diversos alcaldes i regidors | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Malestar entre els alcaldes del Ripollès amb la posada en marxa del Servei Territorial de Cirurgia General que ha comportat un canvi de fluxos de pacients. Des del mes passat, les operacions de cirurgia general i digestiva quirúrgica amb ingrés així com les d'urgència es deriven a l'hospital d'Olot o al Trueta de Girona, excloent l'opció d'anar a l'hospital de Vic com fins ara.

Els batlles denuncien que pateixen un "greuge" per la falta de combinacions de línies de bus fins a l'hospital garrotxí si es compara amb les que tenen amb Osona. Així, en dies laborables hi ha 27 serveis (bus i tren) entre Ripoll i Vic mentre que amb Olot són vuit (bus). I reclamen a la Generalitat que posin més combinacions de bus amb la capital garrotxina.


Els alcaldes del Ripollès denuncien que el canvi de "fluxos" de pacients amb la posada en marxa del nou Servei Territorial de Cirurgia General no ha previst les mancances que tenen de transport públic per arribar fins a l'hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. Creuen que els ripollesos pateixen un "greuge" si es compara amb les combinacions de bus i tren que tenen amb l'hospital de Vic, un dels hospitals de referència que tenien fins fa un mes en l'anomenat triangle sanitari entre Olot-Vic-Campdevànol.

A tall d'exemple, han explicat que actualment tenen 27 serveis els dies laborables per anar de Ripoll a Vic i 27 més de tornada en dies laborables. En canvi, entre Ripoll i Olot tenen només vuit serveis de bus per anar i vuit més per tornar amb un trajecte que pot superar les dues hores per arribar fins al mateix hospital garrotxí. I si els veïns provenen de municipis més llunyans, el trajecte encara s'allarga més.


D'altra banda, també es queixen que la distància entre l'estació de busos i l'hospital també és més gran a Olot. Hi ha 2,3 quilòmetres de distància (30 minuts a peu o 7 minuts en cotxe) mentre que amb el de Vic hi ha 1,6 km (18 minuts a peu o 5 minuts en cotxe).

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, ha explicat aquest dimecres en una atenció als mitjans que "comprenen" la necessitat del canvi de fluxos de pacients d'urgències per suplir les dificultats per trobar metges, una problemàtica que també es viu a tot Catalunya. En aquest sentit, valoren positivament que aquest canvi permeti passar de tenir un cirurgià a l'hospital de Campdevànol a tenir-ne set, incloent els sis de l'hospital d'Olot que ara es compartiran i que permetrà millorar l'atenció especialitzada i el servei amb el pacient. Però han lamentat que la decisió del Departament de Salut es prengués sense consensuar-ho amb el territori. Segons ha explicat Colomer, es va informar en una reunió amb alcaldes abans que es fes públic però no hi va haver opció de discussió ni propostes.


És per això que demanaran una reunió urgent amb Salut per traslladar-los les queixes i reclamar que es treballi també amb el Departament de Territori per incrementar les connexions de transport púbic amb Olot.

Per la seva banda, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha coincidit en subratllar que les queixes no són per l'atenció sanitària sinó per reivindicar més connexions amb Olot. El batlle ha recordat que el Ripollès és una de les comarques amb més població envellida i que, per tant, aquesta falta de connexions, és un problema per a pacients i familiars que s'hagin de desplaçar fins a Olot.

Des del mes passat, que està en marxa la reordenació de l'atenció sanitària del Ripollès i la Garrotxa amb el nou Servei Territorial de Cirurgia General. Des de llavors, les operacions de cirurgia general i digestiva quirúrgica que necessiten ingrés i les d'urgència es deriven a l'hospital d'Olot o al Trueta de Girona d'acord amb la complexitat. Així, ja no hi ha l'opció de derivar-los a l'hospital de Vic com s'havia vingut fent en els últims anys. Es preveu que l'Hospital d'Olot faci unes 108 altes del cirurgia general de pacients de l'àrea de Campdevànol, un 40% dels quals són patologia urgent. Els estudis preoperatoris i les visites postoperatòries que se’n derivin es continuaran duent a terme a l'hospital del Ripollès.

El TAC de Campdevànol està "infrautilitzat"

L'any 2017 es va comprar un aparell de Tomografia Axial Computada (TAC) d'última generació a l'hospital de Campdevànol, un equipament que, segons el president del Consell Comarcal del Ripollès, està "infrautilitzat" actualment. És per això que creuen que aquest recurs es podria "optimitzar" si es posés a disposició d'altres pacients de municipis veïns de comarques veïnes alhora que es podria reduir la llista d'espera per a aquest tipus de proves.

En l'atenció als mitjans també hi havia Sílvia Latorre i Cosme Damià, regidors de Campdevànol i Ribes de Freser així com l'alcalde de Sant Joan les Abadesses, Ramon Roqué.

 

Participació