Les Marxes per la Llibertat inunden Barcelona

Les cinc columnes amb milers de manifestants culminen la darrera etapa de la ruta de 100 kilòmetres cadascuna en tres dies arreu del territori

Les Marxes per la Llibertat de la Catalunya Central arribant a la Meridiana de Barcelona
Les Marxes per la Llibertat de la Catalunya Central arribant a la Meridiana de Barcelona | Sergi Cámara
NacióDigital
18 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 21:48h

Portaven tres dies caminant. Reclamant la llibertat dels presos recorrent a peu Catalunya i allotjant-se a cases de veïns i hostals de diferents municipis. I aquest migdia, en plena vaga general, han confluït a Barcelona. Les cinc Marxes per la Llibertat que dimecres van sortir des de Berga, Vic, Tàrrega, Girona i Tarragona han conclòs aquest divendres el seu trajecte de 100 kilòmetres cadascuna.

Onejant estelades, cantant els Segadors i corejant crits de llibertat, milers de manifestants han arribat a la capital catalana, on han acabat confluint aquesta tarda a la mobilització de Jardinets de Gràcia. En aquestes marxes, que s'han desenvolupat de forma pacífica i amb un ambient reivindicatiu però a la vegada festiu, hi han participat també familiars dels dirigents empresonats i exiliats i han estat rebuts a Barcelona per representants polítics independentistes. 


Impulsades per l'ANC i Òmnium, l'acció, inèdita, pretén ser "una resposta de país davant de l'intent de l'estat espanyol de criminalitzar drets fonamentals, com el d'autodeterminació o el de manifestació". Les columnes tenen una participació massiva i són quilomètriques. Durant tres dies han anat circulant per diferents carreteres d'arreu de Catalunya tallant la circulació, aturant-se en punts avituallament i allotjant-se a cases particulars. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha subratllat el caràcter pacífic d'aquesta mobilització i el bon funcionament del dispositiu policial que la garanteix.
 

Les Marxes per la Llibertat arriben a Barcelona Foto: Martí Albesa


Les Marxes per la Llibertat contrasten amb els aldarulls que s'han produït els darrers dies a la nit després de les desconvocatòries de les protestes impulsades pels CDR. Els dirigents empresonats han reclamat aquests dies que les accions violentes no els representen i han donat suport al caràcter pacífic de les marxes.  

A més de les cinc columnes promogudes per l'ANC i Òmnium, els CDR n'han organitzat una sisena que ha sortit de Castelldefels. Totes les marxes han confluït a Barcelona amb manifestacions d'estudiants, accions de col·lectius com Pícnic per la República i mobilitzacions promogudes per entitats i sindicats. 
 

Les Marxes per la Llibertat de la Catalunya Central arriben a la Meridiana de Barcelona. Foto: Sergi Cámara