Consell Comarcal del Ripollès

Vinçà commemora l'agermanament entre el Ripollès i el Conflent

Els grallers i geganters de Vallfogona, els Nyerros del Conflent i els Pallagos han aportat música i tradició a la festa

per Redacció , 30 de setembre de 2019 a les 13:25 |
Molta gent ha gaudit de la jornada | Consell Comarcal del Ripollès
Seguint amb l’intercanvi cultural i associatiu entre el Ripollès i el Conflent i amb la voluntat d’estrènyer el vincle entre els habitants de les dues comarques, aquest diumenge la població de Vinçà ha acollit la 5a Diada de l’agermanament Ripollès Conflent. Ha estat en el marc d’una festivitat gastronòmica, el Festi’Terroir, que ha tingut lloc durant tot el dia a la vora del llac de la població.

Ha estat una jornada ben lluïda i assolellada, amb molta gent. Els grallers i geganters de Vallfogona, els Nyerros del Conflent i els Pallagos han aportat música i tradició a la festa.


En concret, els actes de commemoració del vincle entre el Ripollès i el Conflent han començat a les dotze del migdia. Han consistit en una actuació del grup de timbalers del Casal del Conflent. A continuació, han animat la jornada els grallers i geganters de Vallfogona de Ripollès.

Tot seguit, aproximadament a tres quarts d’una del migdia, hi ha hagut els parlaments de les autoritats: Bernard Loupien, vicepresident de relacions institucionals de la Comunitat de Comunes Conflent Canigó, i Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal del Ripollès. A la diada també hi h assistit la vicepresidenta ripollesa Mònica Santjaume i el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart. Tots dos, membres del comitè d’enllaç de l’agermanament del Ripollès i el Conflent.


Colomer ha agraït l’acollida a les autoritats conflentines i ha posat en valor els sis anys d’agermanament de les dues comarques. Un vincle que “quedarà garantit per quatre anys més i arribarem als deu”, coincidint amb la durada d’aquest mandat que Colomer ha encetat aquest estiu. El president també ha subratllat la rellevància que representa el cinquantè aniversari de l’agermanament entre Prada de Conflent i Ripoll i el fet “la frontera no sigui una frontera, sinó un lloc de pas”. 

De la seva banda, Loupien ha explicat que l’agermanament no només propicia jornades festives sinó també espais de treball. En aquest sentit ha citat com a exemple les darreres jornades tècniques transfrontereres, en què s’ha tractat àmbits tan diversos com l’agricultura, la realitat dels productors locals o les radicalitzacions.


Fruit del treball en comú també ha mencionat la publicació de material de promoció turística conjunta o la creació del Camí dels orígens, un sender de muntanya que representarà “el vincle físic” entre les dues comarques i en resseguirà el patrimoni i la història. El vicepresident ha anunciat que el camí ja estarà llest aquesta tardor i unirà Rià, on va néixer Guifré el Pilós, i Ripoll, on en reposen les despulles.

Als parlaments també hi ha intervingut l’alcalde de Vinçà, René Dragué, per explicar que la fira mostra el resultat de la feina dels darrers anys feta per la Comunitat de Comunes Conflent Canigó  i per “posar en valor tot allò que la terra conflentina pot produir”.

La fira Festi’Terroir, en la qual s’englobava la 5a Diada de l’agermanament Ripollès Conflent, ha inclòs  una llarga llista de propostes lúdiques, culturals, esportives i, sobretot, gastronòmiques. Des d’una caminada al voltant de llarg, un taller d’iniciació a la pesca, l’actuació castellera dels Pallagos del Conflent, un tast gastronòmic amb productes del Conflent, un xou d’esquí-surf sobre el llac, un taller d’iniciació a la sardana, inflables, pedals aquàtics, projecció de curtmetratges, i un llarg etcètera. 

La 5a Diada de l’agermanament Ripollès Conflent i la fira Festi’Terroir estan organitzades en coordinació amb la Comunitat de Comunes Conflent-Canigó, el Consell Comarcal del Ripollès, l’Ajuntament de Vinçà, la Regió d’Occitània Pirineus Mediterrània i el departament dels Pirineus orientals.

Sis anys d'agermanament

L’agermanament entre el Ripollès i el Conflent es va segellar el 2013 arran dels vincles històrics i identitaris. Constitueix un fet inèdit, ja que és la primera i única vegada que dues comarques signen un agermanament d’aquestes característiques.

Des d’ençà, el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes Conflent Canigó desenvolupen diverses activitats de forma conjunta a més de diverses trobades periòdiques que s’alternen entre les dues comarques: dues reunions anuals del comitè d’enllaç format pels càrrecs electes; la diada de l’agermanament, pensada per a la ciutadania; i també una jornada tècnica per fomentar l’intercanvi de coneixement entre els dos territoris.
 

 

Participació