Ripoll tindrà una sortida de la Volta 68 anys després

La capital del Ripollès tornarà a allotjar la ronda catalana, per cinquè cop a la seva història i en l’edició del centenari

El pilot passant per Ripoll, en una passada Volta
El pilot passant per Ripoll, en una passada Volta | Isaac Muntadas
Redacció
25 de setembre del 2019
Actualitzat el 26 de setembre a les 12:49h

El pilot passant per Ripoll, en una passada Volta. Foto: Isaac Muntadas


La localitat de Ripoll serà una de les grans protagonistes de l’edició centenària de la Volta Ciclista a Catalunya, que tindrà lloc entre el 23 i el 29 de març de 2020. La capital del Ripollès allotjarà una sortida d’etapa, un fet que no succeïa des de l’any 1952.

Seixanta-vuit anys després la Volta Ciclista a Catalunya tornarà tenir una sortida d’etapa a Ripoll, després de l’acord al que han arribat l’ajuntament ripollès i l’organització de la cursa catalana. La Volta, que forma part del calendari UCI WorldTour, la màxima categoria del ciclisme mundial, celebrarà aquest 2020 la seva edició número 100, una fita que només han aconseguit fins el moment el Tour de França i el Giro d’Itàlia.

L’any 1952, el municipi ripollès va ser escenari de dues etapes, Valls-Ripoll, amb victòria de l’històric Miquel Poblet, i el dia següent es va disputar la jornada Ripoll-Tona, en que va alçar el triomf l’italià Giovanni Petinatti.

Prèviament, l’any 1931, Ripoll també havia acollit una arribada i una sortida d’etapa, Montblanc-Ripoll, amb victòria d’un altre històric com Mariano Cañardo, i Ripoll-Terrassa, amb triomf per a Salvador Cardona.

Per tant, aquest any 2020 serà la cinquena vegada que la Volta s’atura a Ripoll, un municipi que ha fet de l’esport una de les seves marques d’identitat, ideal per practicar la bicicleta -tant per carretera com per muntanya- o l’excursionisme. Compta també amb un teixit associatiu esportiu important, com demostra la història i activitat del Club Ciclista Ripoll.

A més, Ripoll disposa del Centre de Tecnificació Esportiva del Ripollès, que compta amb diverses disciplines de ciclisme com la ruta, el btt, la pista o el bici trial per tal de facilitar a les joves promeses del ciclisme d’alt nivell compaginar entrenaments amb estudis. El ciclista vilanoví de Movistar Marc Soler en va ser alumne, entre molts altres.

Així doncs, aquest 2020 els millors ciclistes del món es donaran cita a Ripoll gràcies a la Volta Ciclista a Catalunya, que any rere any reuneix corredors del més alt nivell. En la darrera edició ciclistes com el vigent guanyador del Tour, Egan Bernal, el vigent guanyador del Giro, Richard Carapaz i el vigent campió del món, Alejandro Valverde, així com altres ciclistes com el britànic Chris Froome o el francès ThibautPinot, van estar a la cursa catalana. El vencedor final va ser el colombià Miguel Ángel López (Astana) per davant del britànic Adam Yates i el colombià Bernal.

La cursa té un impacte mediàtic d’un nivell extraordinari, amb presència televisiva a 190 països mitjançant 29 difusors internacionals, i amb imatges en directe als cinc continents, amb una audiència a Europa superior als 16 milions d’espectadors. Una excel·lent aposta per projectar la localitat de Ripoll al món.

“Acollir la sortida d’etapa de la centena edició de la Volta és una gran oportunitat per a Ripoll per promocionar-nos com un enclavament amb possibilitats esportives i turístiques espectaculars, una de les quals és el ciclisme. Fem una aposta de suport a l’esport i al turisme de ciclisme; entenem que la Volta supera l’esport i es converteix en una gran plataforma de difusió turística per posar Ripoll al món; i a més tenim a Ripoll el Centre de Tecnificació Esportiva vinculat a la Federació Catalana de Ciclisme. Després de 68 anys, Ripoll torna a ser inici d’etapa de la Volta i és un goig que sigui en el marc de la celebració d’aquest centenari”, ha declarat l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell.

“Després de tants anys, és un privilegi poder tornar a Ripoll amb la Volta Ciclista a Catalunya, on van guanyar dos mites de la cursa com Mariano Cañardo i Miquel Poblet. Estem molt il·lusionats en que aquesta edició centenària sigui tot un èxit i Ripoll tindrà l’orgull de formar-ne part”, ha comentat el director general de la Volta, Rubèn Peris.

La Volta Ciclista a Catalunya segueix definint el recorregut per a la seva edició número 100, i ja ha confirmat els finals en alt a les estacions d’esquí de Vallter 2000 i Port Ainé, i les localitats de Banyoles i Ripoll.