VÍDEO Milers de papallones del boix envaeixen Ripoll

La plaga, que afecta des de fa mesos tota la comarca, s'ha accentuat en els últims dies al centre de la capital

Redacció
24 de setembre del 2019
Una plaga de milers de papallones del boix afecta des de fa mesos el Ripollès, tot i que en els últims dies s’ha accentuat. Un dels punts on és més visible aquesta invasió és a Ripoll, on es fa difícil caminar pel centre, fins i tot en llocs tan emblemàtics com la plaça, tal com es pot observar en aquest vídeo i aquestes fotos:
L'eruga del boix ha afectat part del territori català aquest estiu i avança amb rapidesa. L'any passat ja s'havia estès a 11 comarques –especialment la Garrotxa, el Ripollès, Osona i el Berguedà.
 
La primera presència d'aquesta espècie invasora a Catalunya es va detectar el 2014 a un jardí privat a la Garrotxa, i el 2017 ja es van donar defoliacions de boixos al medi natural. Des de llavors s'ha estès amb molta rapidesa a les comarques veïnes.

Boixos defoliats per l'eruga del boix. Foto: Domenec Llop


Durant l'any 2018 el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), amb la col·laboració del Cos D'Agents Rural, ha pogut comprovar que la comarca més afectada és la Garrotxa, seguida del Ripollès, Osona i Berguedà. A més, s'han vist afectats alguns municipis de la Selva, Vallés Oriental, Maresme i Moianès. Puntualment també s'ha trobat al Vallès Occidental, Pla de l'Estany i Gironès.

El cicle de l'eruga del boix

El cicle de l'eruga del boix a Catalunya té tres generacions. A la fase més desenvolupada, les erugues són verdes i la seva mida és de 35-45 mm. La seva forma de papallona és inconfusible, té les ales blanques amb el marge marró fosc i fan uns 26-45 mm d'envergadura, a més la veurem a la nit, ja que és nocturna i se sent atreta per la llum.

Aturar la dispersió de l'espècie és complicat, ja que les papallones poden recórrer distàncies llargues a través del vol i el seu cicle de reproducció és ràpid. No obstant això, l'estudi de l'evolució de la plaga i les seves conseqüències és important, especialment a Catalunya, perquè trobem el boix amb abundància tant al medi natural com a jardins.

En altres països europeus que també han patit el pas de la papallona, sobretot França, es troben en la mateixa situació que nosaltres però amb un parell d'anys d'antelació, i continua quedant el dubte de com quedaran els boscos i les boixedes després del seu pas.
 

L'eruga del boix, en una imatge d'arxiu. Foto: Domènec Llop