Una Festa del Grito per commemorar els 50 anys de la Font dels Mexicans

Sant Joan de les Abadesses esdevé aquest dissabte el centre neuràlgic de la comunitat mexicana

Redacció
19 de setembre del 2019
Actualitzat a les 12:51h
La Festa del Grito sempre es fa a la plaça Major de Sant Joan
La Festa del Grito sempre es fa a la plaça Major de Sant Joan | Arnau Urgell
De manera consecutiva des de l'any 2005, Sant Joan de les Abadesses i San Luis Potosí (Mèxic) enfortiran el seu vincle d'agermanament aquest dissabte, 21 de setembre, amb la celebració de la Festa del Grito, una diada que serveix per commemorar la independència del país centreamericà.

Sens dubte, el Grito -com es coneix popularment la festa- s'ha consolidat com una de les millors festes pàtries mexicanes d'arreu de Catalunya. Sant Joan té un factor que hi juga molt a favor com és ser la ciutat natal de Jaume Nunó i Roca, el compositor de l'himne nacional de Mèxic. El cercle es tanca amb l'agermanament amb Sant Luis Potosí, el poble on va néixer l'autor de la lletra de l'himne, Francisco González Bocanegra.

Cal recordar que aquesta diada se celebra el dissabte més proper al 16 de setembre -el dia del ''Grito de Dolores'', fet que va desencadenar la independència de Mèxic-.

Enguany, la festa commemorarà el mig segle de la inauguració de la Font dels Mexicans de la plaça Abadessa Emma, que va impulsar el mexicà Salvador Moreno i va ser projectada per l’arquitecte José Blas Ocejo. Per aquest motiu, la font tindrà un protagonisme especial, amb un acte en què intervindran Jordi Arrei, Ulises Cortés i María Carmen Oñate Muñoz, cònsol titular del Consolat de Mèxic a Barcelona que es farà al voltant de la mateixa font, i una exposició fotogràfica al vestíbul de l’Ajuntament.

L’acte central i més solemne serà el Grito de Independencia, a càrrec de Carmen Oñate, i que comptarà amb la presència de diversos representants de la Generalitat de Catalunya. Amb tot, la jornada serà eminentment festiva com ho ha estat en totes les edicions, i tindrà la plaça Major com a punt neuràlgic.

Els visitants hi trobaran parades de productes mexicans, especialment de menjar, a més de tallers infantils i trencament de pinyates, actuacions de música de cançó tradicional i popular mexicana, de mariachis i l’espectacle Pa’ la tierra, a càrrec de México Baila. També hi haurà la presentació del llibre Oriol Junqueras, Fins que siguem lliures, amb la presència del seu autor, el periodista Sergi Sol.

Aquesta jornada festiva i patriòtica, que commemora la independència de Mèxic, compta amb la presència d’una part important de la comunitat mexicana catalana, que la consideren una de les festes pàtries més importants de Catalunya, i també dels santjoanins, que ja s’han fet la festa com a pròpia. 
 

La cònsol mexicana brandant la tricolor en una Festa del Grito. Foto: Arnau Urgell