​Cinc marxes de torxes anticipen la Diada d'enguany al Ripollès

Llanars serà l’escenari de la convocatòria d’Òmnium Cultural que en els darrers set anys ha itinerat per diferents poblacions de la comarca

Redacció
10 de setembre del 2019
Actualitzat a les 12:25h
Marxa de torxes de Ripoll
Marxa de torxes de Ripoll | Arnau Urgell

La marxa de torxes de Ripoll. Foto: Arnau Urgell


Cinc marxes de torxes anticiparan la celebració de la Diada al Ripollès. A primera hora de la nit del proper dimarts 10 de setembre, aquestes concentracions es portaran a terme a Camprodon-Llanars, Campdevànol, Ribes de Freser, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. 
La marxa que convoca Òmnium Ripollès des de fa set anys de forma itinerant tindrà lloc enguany a Llanars. Per la proximitat a Camprodon, s’unifica amb la que ja es duia a terme en aquesta població. 

El recorregut començarà amb la concentració a la Font d’en Guasch (al capdamunt del passeig Maristany) a 2/4 de 10 del vespre, per sortir caminant amb les torxes seguint el camí que porta fins a Llanars acompanyats d’un grup d’acordionistes. A la plaça de l’Om de Llanars, tindran lloc els parlaments, lectura del manifest i cant d’Els Segadors. L’acte acabarà amb coca i cava per als assistents i música tradicional. L’acte s’organitza amb el suport de l’Ajuntament de Llanars I la territorial de l’ANC de la Vall de Camprodon.

Paral·lelament, altres poblacions del Ripollès on s’han celebrat marxes de torxes els últims anys, la mantenen o la recuperen gràcies al suport d’entitats i institucions: ajuntaments, territorials de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), el CDR de Sant Joan i el Casal La Metxa de Ripoll.

Aquestes marxes de torxes recorden la pèrdua de les llibertats de Catalunya l’any 1714, i la voluntat de mantenir encesa avui la flama que les reivindica. Sobretot en un moment en què les llibertats en general estan en qüestió.

Diada a Ripoll

Un any més l’Ajuntament de Ripoll organitza un  programa d’actes per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Enguany a més de la col•laboració de les entitats de la vila també s’ha convidat a institucions i entitats d’arreu de la comarca.

La jornada començarà a les 11 del matí amb la Golejada de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll a la plaça Abat Oliba.

Seguidament, al Monestir de Santa Maria, benvinguda de les autoritats assistents i intervenció Carme Solé i Vendrell, il·lustradora i pintora, Premi Nacional de Cultura 2012 i Creu de Sant Jordi 2006. Tot seguit, ofrena de les institucions i entitats a la Tomba del Comte Guifré el Pilós, fundador de la nació catalana. L’oferiment estarà amenitzat per l’acompanyament musical de Jaume Escala. Abans de tancar l’acte, el músic Ripollès Modest Moreno interpretarà el Cant dels Segadors a l’orgue.

A partir de les 11.30 h, a la plaça de l’Ajuntament Audició de Sardanes amb la cobla Sol de Banyuls.

Posteriorment, a les 12.30 h, a Can Guetes, sortiran els busos organitzats per l’ANC Ripollès que aniran a la manifestació independentista que tindrà lloc a Barcelona sota el lema “Objectiu Independència!”.