Sant Joan de les Abadesses presenta aquest dissabte el monogràfic de Festa Major

De la mà de Teresa Massoni, enguany les dones del tèxtil i la fàbrica Espona protagonitzen aquesta publicació, que s'edita des dels anys seixanta del segle passat

Redacció
29 d'agost del 2019
Aquest dissabte 31 d'agost tindrà lloc l'acte de presentació del monogràfic de la Festa Major de Sant Joan de les Abadesses, que enguany porta per títol Treballar a ca l'Espona. Les dones del tèxtil. Aquest és un escrit de la professora d'Història Teresa Massoni, realitzat a través de la recerca de documentació i la realització d'entrevistes a dones que representen diverses generacions.

Massoni repassa l'evolució dels sous i les jornades laborals -des de les 10 o 12 hores diàries fins a les 8 h-, l'esforç de les primeres dones que combinaven la feina al camp amb la fàbrica, les reivindicacions socials, els efectes de la 1a Guerra Mundial, la Guerra Civil i la postguerra, l'efecte migratori que va tenir l'arribada de treballadors -especialment als anys 50-, les evolucions tècniques que varen afectar la producció, i la crisi del tèxtil dels anys 90 que va acabar amb la creació de la nova societat Tèxtil Abadesses S.A.L., que va acabar tancant al cap de 10 anys.

La presentació serà aquest dissabte, a partir de les sis de la tarda al Palau de l'Abadia de Sant Joan.
 
63 monogràfics, en línia a la web de l'Ajuntament

El monogràfic de Festa Major és una publicació que s'edita anualment des dels anys seixanta i que dóna a conèixer diferents estudis i treballs de recerca sobre la vila. Té una tirada aproximada de 2.500 exemplars que es fan arribar a cada domicili conjuntament amb el programa d'actes de la festivitat de la vila.

La llarga tradició d'aquesta publicació fa que sigui un objecte de col·lecció entre molts veïns de Sant Joan. Des de fa uns mesos, 63 d'aquests monogràfics i altres publicacions antigues es poden consultar en línia des de la web de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, a través de l'apartat "Publicacions".
 
Aquest espai a la web estarà en constant evolució i s'hi aniran afegint altres publicacions digitalitzades amb l'objectiu que puguin ser de consulta per a tothom.
 

Cartell de la presentació del monogràfic de Festa Major Foto: Aj. Sant Joan de les Abadesses