Ribes de Freser acull la 57a edició del Concurs de gossos d'Atura

Més enllà de la competició, aquest esdeveniment vol ser també una trobada cultural, lúdica, turística i social de referència al Ripollès i a Catalunya

Concurs de Gossos d'Atura de Ribes de Freser en una imatge d'arxiu
Concurs de Gossos d'Atura de Ribes de Freser en una imatge d'arxiu | José M. Gutiérrez
Redacció
29 d'agost del 2019
Ribes de Freser es prepara per a un cap de setmana molt caní amb l'arribada d'una de les cites més esperades de la temporada: el Concurs de gossos d'atura de la Vall de Ribes.
Aquest esdeveniment es va realitzar per primera vegada a Ribes de Freser l'any 1948 impulsat pel Gremi de Ramaders i per l'Ajuntament del municipi, i és el concurs d'aquestes característiques més antic de l'Estat a on hi participen pastors i gossos de diverses procedències.
 
El concurs d'habilitat serà aquest diumenge 1 de setembre, a partir de dos quarts d'onze del matí, al camp municipal d'esports de Ribes, i enguany hi competiran 15 pastors del País Basc, França, Catalunya, València i Mallorca.
 
La competició es divideix en dues parts: en la primera hi participen tots els pastors i consisteix en sis proves (passar les banderes, passar el ramat a la portella col·locar el ramat en el cercle, treure l'ovella amb l'esquella, passar el ramat per la mànega i tancar les ovelles al corral); La segona només participen els millors classificats de la prova anterior i consisteix a entrar el ramat dins el corral. A la competició de Ribes de Freser és on es disputa el campió i subcampió de la lliga.
 
Més que una competició
 
El Concurs de Gossos d'Atura de la Vall de Ribes també té la intenció de ser un esdeveniment cultural, turístic, lúdic i social de referència al Ripollès i a Catalunya. En aquest sentit, des de l'organització preparen al llarg de tot el cap de setmana diferents activitats complementàries per tal de divulgar-ne la filosofia.
 
Enguany s'ha programat per aquest dissabte 31 d'agost la projecció del film L'ovella Shaun de Richard Starzak al Cinema Catalunya de Ribes, i a continuació, un tast de formatge Idiazábal a càrrec de José Maria Ustarroz, President de la DO Idiazábal.
 
Des de l'Associació de gossos d'atura de la Vall de Ribes també es vol donar importància a la lliga que es disputa en aquest àmbit, donar a conèixer el pasturatge i els productes produïts per les ovelles, fomentar la raça del gos d'atura català i mantenir viva una tradició del tot festiva.
 

Cartell 57è Concurs de Gossos d'Atura de la Vall de Ribes Foto: Aj. Ribes de Freser