Hostaleria

Es dispara l'ús dels aires condicionats en l'hostaleria ripollesa

Les altes temperatures i el canvi d'hàbits dels clients obliguen als establiments de la comarca a instal·lar aquest servei

per NacióRipollès, 12 d'agost de 2019 a les 10:46 |
Una casa de turisme rural del Ripollès | ACN
Les altes temperatures dels darrers estius i el canvi d'hàbits dels clients ha disparat l'ús de l'aire condicionat als establiments del Ripollès. Si fins fa relativament pocs anys eren escassos els negocis que en tenien, ara es fa complicat trobar-ne algun que no en disposi. La casa de turisme rural La Canal de Gombrèn n'és una. La seva responsable, la Lourdes, reconeix que la calor que ha fet aquest any no recorda haver-la patit "mai abans". Els establiments que sí que tenen aparell, en canvi, es queixen de l'ús que en fan alguns clients. En Ramon Pau, representant del Gremi d'Hostalers del Ripollès, assegura que molta gent "vol tenir fred a l'estiu i calor a l'hivern", cosa que fa disparar el consum.

Els aparells d'aire condicionat són cada vegada més habituals a les façanes dels locals d'hostaleria del Ripollès. Una imatge que fa uns anys era gairebé anecdòtica s'ha tornat freqüent a partir de les fortes calorades dels últims estius. Els restauradors reconeixen que sempre ha fet calor els mesos de juliol i agost, però no d'aquesta manera tan pronunciada i, sobretot, prolongada. 

 
Tot plegat ha fet que molts establiments que no tenien aparells s'estiguin plantejant "seriosament" posar-ne un, ja que els clients els ho reclamen. La Lourdes, de la casa rural La Canal, explica que, de moment, no en posaran perquè la casa de pedra aguanta prou bé durant el dia i a les nits refresca i no hi ha inconvenients per dormir.
 
Els que ja s'han vist obligats a posar aparells d'aire condicionat s'asseguren que els clients tindran "un cert confort" si bé reconeixen que, a vegades, les despeses fan repensar el fet d'instal·lar-ne. El problema són els hàbits dels clients que han canviat respecte fa uns anys.
Ramon Pau, representant de l'hostaleria ripollesa, assegura que molts dels que venen als establiments de la comarca volen tenir fred a l'estiu i calor a l'hivern, i explica que sovint es troben clients que van amb jersei quan a fora es freguen els 40 graus, i en canvi a l'hivern es queixen que el radiador no estigui calent, encara que l'habitació estigui a una temperatura confortable.
 
Un cost "important"
 
Aquest "mal ús" contrasta amb el perfil de client "sostenible" que visita el Ripollès, que busca natura i fugir de la contaminació de les ciutats. Aquest "consum desmesurat" fa que se'n ressentin els establiments a finals de mes. De cop, han vist com la factura de la llum es "dispara" des que han instal·lat l'aire condicionat. "Això al compte de resultats es nota, i es fa difícil apujar els preus", es queixen.

 
Qui encara ho té més difícil són els negocis que no tenen les instal·lacions adaptades amb aïllaments tèrmics de qualitat. Bona part d'elles són cases antigues reconvertides en establiments hostalers i que s'han trobat que, per posar aires condicionats o calefaccions més eficients, han de fer obres que tenen un cost important.

 

Participació