Descobreixen un nou tram de fossat del segle XIV al jaciment medieval de Campelles

S'han excavat uns 1.000 metres quadrats de superfície i han aparegut les restes de dues estances annexes

Membres de l'equip d'arqueòlegs treballant a la Torre de Campelles
Membres de l'equip d'arqueòlegs treballant a la Torre de Campelles | ACN
Redacció
05 d'agost del 2019
La campanya arqueològica a la Torre de Campelles d'aquest estiu ha deixat al descobert un nou tram de fossat medieval del segle XIV. Aquest element defensiu, que fa quatre metres d'amplada i fins a tres de profunditat, va aparèixer per primer cop en les excavacions de l'any passat. En aquell moment es va descobrir un tram d'uns 100 metres, i ara s'ha tret al descobert uns 50 metres més.
 
Els arqueòlegs creuen que aquest fossat excavat a la roca servia de defensa i impedia l'accés als murs que encerclaven la torre circular. Els treballs, que van finalitzar la setmana passada amb la consolidació d'estructures, també han permès documentar el reaprofitament de les restes enderrocades el segle XIX.
 

Les noves estructures que s'han descobert al jaciment de Campelles Foto: ACN

 
La zona explorada fa uns 1.000 metres quadrats i es troba a la meitat oest del turó. En aquest sentit, Albert Pratdesaba, responsable dels treballs, destaca que "ara ja tenim un perímetre ben delimitat de la torre i dues estances annexes en un fossat del segle XIV que envolta tot el conjunt".

Durant la campanya arqueològica d'enguany també s'ha constatat el moment de l'enderroc de la construcció medieval a finals del segle XVII i principis del XVIII gràcies al material ceràmic que ha aparegut d'aquell període al mateix fossat. Concretament, restes ceràmiques de tipus vidrat (amb reflexos metàl·lics amb pinzell). Així mateix, també han aparegut restes del tancament perimetral del segle XIX que confirmen de nou la reutilització del nivell d'enderroc per fer-hi noves estructures defensives, uns treballs que els arqueòlegs situen en el context de la primera Guerra Carlina.
 
Pratdesaba explica la peculiaritat d'aquest jaciment a Catalunya per la seva morfologia circular, envoltada per un fossat i amb unes estances perimetrals en un context de guerra entre el Regne d'Aragó i Mallorca. També destaca que encara queda un 25% del jaciment per explorar, un espai on esperen poder trobar algunes restes de muralles medievals.
 
La primera campanya l'any 2015 va deixar al descobert l'estructura circular de la torre i una cisterna de quatre metres al punt més alt, i el 2017, en una nova actuació, van aparèixer dues bestorres amb espitlleres que, malgrat estar parcialment enderrocades, conservaven l'estructura semicircular. Amb elles es va obrir un nou període cronològic que els investigadors no contemplaven entre el segle XIV i XIX.
 
La campanya s'ha finançat amb un ajut de la Diputació de Girona, a través del Servei de Monuments, i l'Ajuntament de Campelles que aposta per afavorir aquest espai, considerat l'element del patrimoni cultural i històric més important del municipi.
 
La Torre de Campelles és una construcció medieval fortificada que apareix citada per primer cop en documentació del segle XI, i fins fa pocs anys estava completament colgada de terra en una zona de pastures.