Atemptats 17-A

El CNI va voler posar el cervell del 17-A d'imam a Barcelona

El cap del servei secret espanyol a la zona s'hi va negar i això el va dur a Ripoll, on va ser avalat davant la comunitat islàmica per un altre informant musulmà del CNI a Girona

per NacióDigital, 19 de juliol de 2019 a les 09:06 |
Un cotxe dels Mossos a l'homenatge a les víctimes del 17-A. | Albert Alemany
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Quarta entrega de les informacions de Público.es sobre la relació entre el CNI i el cervell dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. Segons ha revelat el mitjà digital aquest dijous al vespre, el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va intentar col·locar Abdelbaki Es Satty com a imam a Barcelona, però el cap de zona del servei espanyol s'hi va oposar.

El cap del centre d'intel·ligència a la capital catalana no va voler que el confident estigués controlat directament des de Madrid, per la complexitat de la zona atesa la confluència de grups islamistes que, segons Público, hi operen. Madrid, però, volia estar relacionat directament amb Es Satty, per la qual cosa, li va buscar una altra ubicació que va acabar essent Ripoll.


El mitjà també afirma que un informant musulmà del CNI a Girona va avalar Es Satty davant la comunitat islàmica de Ripoll, i que el servei d'intel·ligència espanyol en va fer desaparèixer l'historial de relacions provades amb grups jihadistes dels arxius policials. Això últim es va fer, afegeix el portal digital, davant la possibilitat que aquella comunitat demanés referents del candidat a imam, i explicaria, segons assegura, que aquestes dades no estiguessin accessibles quan els Mossos les van buscar a la base de dades l'any següent.

Público revela, també, que l'informant que va avalar Es Satty estava al cas de l'operació secreta, i que aquest fet queda demostrat perquè al telèfon que els Mossos van trobar al cadàver de Younes Abouyaaqoub, l'autor material de l'atropellament mortal massiu a la Rambla de Barcelona, hi havia nombroses trucades seves fetes durant els dies que el terrorista va estar fugint dels Mossos fins que finalment el van abatre a trets.


Altres extrems que s'expliquen és que mentre va ser imam de Ripoll, Es Satty va desenvolupar una activitat internacional "important" aprofitant els seus contactes gihadistes per establir-se un temps a Bèlgica. Segons el rotatiu, l'imam estava relacionat amb diversos membres d'una família d'origen marroquí d'ideologia radical que ostenten càrrecs de responsabilitat a diverses mesquites del país europeu. Tot plegat, afegeix, vincula Es Satty "amb el centre del gihadisme a Europa" mentre seguia exercint d'imam a Ripoll i "sense que els serveis secrets espanyols n'advertissin els Mossos d'Esquadra".

 

Participació