ERC titlla de «pacte de la vergonya» l'acord del Consell Comarcal

Asseguren que la institució s'ha convertit en una "plataforma de cadires i de promoció personal"

Grup d'ERC al Consell Comarcal del Ripollès
Grup d'ERC al Consell Comarcal del Ripollès | ERC Ripollès
Redacció
12 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:22h
El Consell Comarcal del Ripollès estarà governat durant el pròxim mandat per Junts per Catalunya, amb Joaquim Colomer al capdavant, després del pacte que els postconvergents van tancar amb MES i el PSC.

D'aquesta manera, ERC, que després de les eleccions del 26 de maig es va situar com a primera força a l'ens comarcal, restarà a l'oposició. En aquest sentit, els republicans recorden que el seu grup hauria de presidir el Consell Comarcal, i titllen de "pacte de la vergonya" l'acord de JxCat, MES i PSC.

A continuació, adjuntem el comunicat íntegre d'ERC sobre l'acord al Consell Comarcal.

Comunicat referent al pacte JxCAT, MES i PSC que deixa ERC, com a primera força, a l’oposició al Consell Comarcal del Ripollès

Després del resultat de les eleccions municipals del 26 de maig de 2019, ERC es va situar com a primera força al Consell Comarcal del Ripollès, amb 8 consellers; JxCAT segona força, amb 7 consellers; PSC tercera força, amb 2 consellers; i MES i la CUP van empatar amb un conseller respectivament. Les urnes van donar noves majories, després d’anys de majories absolutes de CiU/PDECAT/JxCAT, i la voluntat del poble va voler que ERC fos la força amb més consellers a la comarca.

ERC com a grup que hauria de presidir l’ens ripollès va començar una roda de contactes amb la resta de grups amb representació comarcal, amb la intenció de generar un canvi amb noves il·lusions, després de la gestió d’aquests últims anys. Així ens ho van reclamar alcaldes, regidors i alguns dels treballadors del propi ens comarcal.

La gestió del PDECAT i MES ha suposat un període sense cap projecte de comarca, on només l’autonomia municipal ha prevalgut per sobre de tot i s’ha menystingut l’opinió i les necessitats dels municipis amb menys població de la comarca. L’anterior aliança política ha actuat amb total manca de transparència i  molts ens locals s’han marginat i subestimat. Molts cops col·locant consellers al capdavant de determinades àrees sense que ells mateixos hi volguessin ser. Al seu torn, molts professionals han patit veritables drames per fer bé la seva feina, ja que per estar al serveis dels ajuntaments i dels ciutadans han hagut de rendir comptes amb por de patir represàlies.

Lògicament, ERC tenia el desig i la voluntat de poder canviar totes aquestes dinàmiques i treballar per a la reconstrucció i recuperació d’una comarca malmesa en els últims anys. El nostre model de comarca era més just a nivell social, econòmic i territorial.

Hem parlat amb les diferents forces polítiques de forma transparent i oberta proposant un govern de gran participació, progressista i sobiranista amb l’únic objectiu de sumar i treballar per la comarca. Vam oferir un Consell de Govern amb la presència de tots els partits per tal que participessin en totes les decisions, buscant el màxim de consens.
 
Ahir es va confirmar el pacte de la vergonya entre la segona, tercera i quarta forces polítiques del Consell Comarcal del Ripollès, és a dir JxCat, PSC i MES, que deixarà a la primer força a l’oposició. Pacte continuista, respecte la gestió dels últims 4 anys, on ara si suma el PSC.

En cap moment s’ha pogut consensuar un full de ruta programàtic amb JxCAT, PSC i MES i l’únic interès només ha sigut la d’imposar la figura d’en Joaquim Colomer (JxCAT) com president de l’ens, malgrat no ser la primera força.

No s’ha pogut parlat mai de propostes concretes, tals com la pèrdua d’habitants de la comarca, la privatització dels menjadors escolars o bé tenir un model de residus més sostenible. Tampoc de la situació de les treballadores del Consorci de Benestar Social, ni dels serveis a les persones, ni de la situació dels joves, ni l’envelliment de la població, ni d’arrelament territorial, ni de millorar les telecomunicacions i el transport públic, ni de promoció econòmica i turística, ni de donar més suport als pobles petits i a l’agricultura. Només s’han posat sobre la taula les cadires, especialment la de Joaquim Colomer (JxCAT), amb el pacte promogut principalment per ell mateix i en Ramon Roqué (MES).

Malauradament el Consell Comarcal és una institució que ha deixat d’estar al servei dels ajuntaments, especialment els més petits, una de les seves principals raons de ser, per esdevenir una plataforma de cadires i promoció personal per futures eleccions municipals.

Aprofitem per adreçar el nostre agraïment a la CUP ja que són l’única força que ha volgut parlar de forma honesta de programa, d’ètica, transparència i de noves maneres de gestionar el Consell Comarcal. En aquest sentit, amb la CUP s’ha pogut arribar a consensuar un decàleg programàtic en temes prioritaris per a la comarca en tots els àmbits (gestió dels residus, licitació dels menjadors escolars, polítiques socials...).

El compromís del grup comarcal d’ERC serà, a partir d’ara, el de dur a terme una oposició ferma, honesta, constructiva i coherent amb la nostra ideologia i amb el pacte programàtic acordat amb la CUP. Si es continua evidenciant que la gestió comarcal continua com fins ara, sempre estarem disposats a treballar per intentar revertir la situació, des del Consell Comarcal, en benefici de la seva gent, dels seus municipis i de la llibertat de Catalunya.

RESTEM DONCS A L'OPOSICIÓ, PERÒ HI RESTEM FORTS, AMB EL CAP BEN ALT I LA CONSCIÈNCIA MOLT TRANQUIL·LA.

Ripoll, 12 de juliol de 2019

ERC Ripollès