Vallter 2000 es tenyeix dels monuments ciclistes

El port de muntanya es posiciona per atreure cicloturistes dedicant els seus últims 11 girs a les competicions més mítiques d'aquest esport

L'Amstel Gold Race dona nom a un dels girs de l'ascensió a Vallter 2000
L'Amstel Gold Race dona nom a un dels girs de l'ascensió a Vallter 2000 | Vallter 2000
Fosbury
11 de juliol del 2019
La de Vallter 2000 és una de les línies de meta costerudes més habituals de la Volta Ciclista a Catalunya, si bé també ha estat final d’etapa de la Vuelta. Aquest mateix any el britànic Adam Yates hi guanyava l’etapa, en la peregrinació anual de la prova per etapes catalana a aquesta estació d’esquí. El ciclisme, però, no només és cosa de quan la Volta o la Vuelta hi encaminen els seus pilots amb el més granat del món del ciclisme mundial sinó que també és aquesta cultura cicloturista, les ganes dels aficionats d’emular els seus ídols i els reptes personals o compartits d’arribar amb prou pulmons a la cota 2.000 per fer el mateix camí que has vist fer abans per la televisió.

El cicloturisme no és una moda, sinó tot un sector econòmic i és en aquesta clau que la muntanya catalana s’apunta als incentius amb una iniciativa si més no trencadora. El port de muntanya Setcases – Vallter 2000, situat a la Vall de Camprodon, es vesteix de gala aquest estiu per crear un ambient sobre dues rodes al més pur estil dels recorreguts internacionals més mítics. I, per aconseguir-ho, enguany es començarà a donar color a les darreres corbes de l’ascensió: les 11 paelles que van des de la cota 1.900 fins a la base de l’estació, a 2.145 metres.

Els noms de les grans proves

És un homenatge a les principals proves ciclistes a nivell mundial, és a dir, els Monuments i les grans clàssiques. S’ha posat el nom d’una prova en cadascuna de les corbes i s’han pintant de color vermell, excepte la corba del Giro d’Itàlia, de rosa (en referència a la maglia rosa) i la corba del Tour de França, de groc (pel mallot groc). Finalment, la darrera corba, que dóna entrada a Vallter 2000, ret homenatge a la Volta Catalunya, que aquesta temporada que ve celebra el seu centenari.
 

Cartell amb els girs de l'ascensió a Vallter 2000 Foto: Vallter 2000



Donar a conèixer Vallter

Amb aquesta iniciativa, FGC treballa per donar a conèixer tota la riquesa natural i paisatgística que embolcalla el port de muntanya de Vallter 2000, amb l’objectiu que els visitants puguin descobrir tots els secrets que s’amaguen dins els espais de gran valor del territori català. Vallter 2000 es caracteritza per ser l’estació més mediterrània dels Pirineus. Es troba situada a la comarca del Ripollès, dins d’un cercle d’origen glacial (Morens – Ull de Ter) i a 2.000 metres d’altitud sobre la vall del riu Ter. En un entorn amb una naturalesa única amb paisatges d’una bellesa incomparable, s’ofereix l’oportunitat de descobrir els encisadors racons del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. A més, el Telecadira panoràmic de l’estació permet veure el naixement del riu Ter i apropar-se fins al Balcó de la Costa Brava: un mirador instal·lat en el punt més alt de Vallter 2000, a 2.535 metres d’altitud. La seva increïble situació proporciona una meravellosa panoràmica, que permet contemplar la Badia de Roses.

Aquest port és conegut a tot el territori per ser de categoria especial, característica avalada per haver estat en diverses ocasions final d’etapa de proves tan importants com la Volta a Catalunya i la Vuelta a Espanya.

A més, es presenta com una gran ascensió digna de les millors voltes, amb senyalització vertical al llarg de tota la pujada, on els participants poden admirar les espectaculars vistes del Circ de Morens. Amb un recorregut de 12 quilòmetres, que s’inicia al poble de Setcases, a 1.260 metres, culmina al pàrquing superior de Vallter, a 2.155 metres, amb un desnivell total d’ascens de 895 m. El port de muntanya de Vallter 2000 és el punt final de moltes persones aficionades al ciclisme que recorren les carreteres del Ripollès i de la Vall de Camprodon.

El repte ciclista “Pujada a Vallter 2000”

Com a novetat, a més, aquesta temporada s’han marcat els punts de sortida i arribada del port de muntanya coincidents amb el segment creat a la popular xarxa social de ciclistes Strava, on els ciclistes i les ciclistes competeixen de forma lúdica per registrar la seva activitat i temps. Vallter, amb la voluntat de donar un valor afegit als esportistes, habilitarà una pantalla on es mostraran els temps de tots els participants que enregistrin la pujada amb Strava. Una vegada creuada la línia d’arribada, els participants podran adreçar-se al punt d’informació de l’estació per consultar els seus temps i classificació així com recollir un diari en paper que ha estat personalitzat amb la informació de les possibilitats d’estiu a Vallter i que, també, vol ser un homenatge als típics diaris que els ciclistes es posen al pit per tallar el fred dels descensos.