Dades

MAPES El Ripollès té set alcaldesses a 19 ajuntaments

​Només el 23% dels municipis catalans estan liderats per dones

per Roger Tugas Vilardell, 19 de juny de 2019 a les 11:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el de l'alcalde o alcaldessa, el seu partit i el seu sexe. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.


La presència de dones al capdavant dels ajuntaments és molt minoritària ja que menys d'una quarta part dels consistoris estaran liderats per dones aquest mandat. En concret, Catalunya tan sols tindrà 218 alcaldesses en un total de 947 municipis, el 23% del total. Malgrat que finalment una dona liderarà l'Ajuntament de Barcelona, aquesta és encara una excepció.

Al Ripollès, hi haurà en aquesta legislatura un total de set alcaldesses en els 19 ajuntaments (un 36,8%). Són les següents: quatre de JxCat, Imma Constants (Queralbs), Mònica Sanjaume (Ribes de Freser), Dolors Costa (Campdevànol) i Dolors Cambras (Sant Pau de Segúries); i tres d'ERC, Anna Vila (Setcases), Mònica Bonsoms (Vilallonga de Ter) i Núria Pérez (Pardines).


En total, hi haurà una alcaldessa més que a la passada legislatura. Hi ha dues cares noves, a Ribes i Campdevànol, i una alcaldessa que ha deixat de ser-ho, a Vallfogona.

Fa quatre anys, els plens van entregar la vara a 172 dones, 46 menys que dissabte passat. L'evolució és encara molt pobre. Tot i això, fins fa uns anys, la situació era encara més desigual, ja que el percentatge d'alcaldesses tot just fa arribar al 10% el 2013, mentre que, fins al 1999, no va superar el 5%.


 
Per comarques, només quatre tenen més dones que homes al capdavant d'ajuntaments, incloent-hi el curiós cas del Garraf, que només té alcaldesses. Les altres són l'Alta Ribagorça (66,7%), el Barcelonès (60%) i l'Alt Urgell (52,6%). La ràtio d'alcaldesses a la meitat de les comarques no arriba al 20% i, fins i tot, al Pla de l'Estany no té cap dona liderant cap dels seus onze ajuntaments.


Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom i el percentatge d'alcaldesses que té. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

 

Participació