Vinçà acollirà la cinquena Diada de l'agermanament Ripollès Conflent

La trobada serà en el marc d’una nova festivitat gastronòmica

Representants del comitè d’enllaç del Ripollès i del Conflent
Representants del comitè d’enllaç del Ripollès i del Conflent | Consell Comarcal del Ripollès
Redacció
18 de juny del 2019
Actualitzat a les 17:40h
El comitè d’enllaç del Ripollès i del Conflent han acordat celebrar la propera Diada de l’agermanament el pròxim 29 de setembre a Vinçà, en el marc d’una nova festivitat gastronòmica que es prepara en aquesta localitat. A l’esdeveniment hi haurà tota mena d’actes relacionats amb l’alta gastronomia així com producte del territori amb demostracions de xefs reconeguts, incloent-hi alguns noms del Ripollès, degustacions i fins i tot projeccions de documentals.
 
Queralbs ha estat la localitat on s'ha reunit el comitè i la comitiva encapçalada per Bernard Loupien, president de la comissió d’afers transfronterers de la Comunitat de comunes del Conflent-Canigó.
 
En la trobada s’ha aprofitat per acabar de polir els darrers detalls sobre el projecte del Camí dels orígens, que unirà a través de senders de muntanya les localitats de Rià i Ripoll, on va néixer i on reposa el comte Guifré el Pilós. La senyalització del camí s’està enllestint de la mateixa manera que ja es treballa en el disseny dels fullets informatius que han de servir per promocionar-lo.

Amb tot, el Grup pirinenc excursionista nord-català ja prepara una caminada inaugural a final d’agost. Aquesta excursió començarà al vessant nord i acabarà a la capital ripollesa. El retorn el faran amb tren, des de Ripoll fins a la Tor de Querol, on s'enllaçarà amb el tren groc fins al Conflent.

Renovació de l'agermanament

Aquesta tardor finalitza el conveni actual amb què es regeix l’agermanament del Ripollès i del Conflent. El text ja s’ha renovat tàcitament una vegada però ara cal rubricar-lo de nou, cosa que quedarà subjecta a la voluntat del nou govern comarcal pendent de constituir-se.

Atès que la finalització del conveni coincidirà amb el cinquantè aniversari de l’agermanament entre les viles de Ripoll i Prada de Conflent, el comitè d’enllaç ha albirat la possibilitat de celebrar un acte commemoratiu a la capital de la comarca nord-catalana.

El mateix es faria amb els convenis d’agermanament entre municipis en què fa mesos que es treballa. És el cas de Molló amb Pi de Conflent, Vilallonga de Ter amb Saorra, Ogassa i Taurinyà i Queralbs amb Vilafranca de Conflent, entre altres.
 
6 anys d'agermanament

El Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes Conflent Canigó desenvolupen diverses activitats periòdiques que s’alternen entre els dos territoris Foto: Consell Comarcal del Ripollès 
 

L’agermanament entre el Ripollès i el Conflent es va segellar el 2013 arran dels vincles històrics i identitaris dels dos territoris. Constitueix un fet inèdit, ja que és la primera i única vegada que dues comarques signen un agermanament d’aquestes característiques.

Des d’aleshores es desenvolupen diverses activitats de forma conjunta a més de trobades periòdiques que s’alternen entre les dues comarques: dues reunions anuals del comitè d’enllaç format pels càrrecs electes, una diada intercomarcal festiva pensada per a la ciutadania i també una jornada tècnica per fomentar l’intercanvi de coneixement entre els dos territoris.

La darrera diada de l’agermanament es va celebrar en el marc de la Fira de la carbassa, a Sant Joan de les Abadesses, amb la participació del grup de timbalers dels Nyerros del Conflent i del cantant Ramon Gual, a més d’una nodrida representació institucional de les dues comarques això com de la Casa de la Generalitat a Perpinyà.