1 de 10
eleccions municipals 2019

Com s'investiran els alcaldes del Ripollès?

Si no hi ha majoria absoluta, governa la llista més votada

Alcaldes de Catalunya | Adrià Costa
per NacióDigital, 6 de juny de 2019 a les 14:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Eleccions municipals superades. És el moment ara de les negociacions i els pactes arreu del país amb un dia marcat en vermell al calendari: el 15 de juny, quan es constitueixen els ajuntaments. 20 dies després de les eleccions, tal com estableix la llei. Què passarà el dia 15? Com s'escullen els alcaldes a Catalunya? 

Segons la llei, al ple d'investidura dels alcaldes s'hi pot presentar més d'un candidat però només si són caps de llista. La votació, depenent de l'ajuntament, es fa a mà alçada o de manera secreta en una urna. Cada regidor vota per un dels candidats que es presenta i també es pot votar en blanc o nul. 


Per ser alcalde cal, en primera instància, aconseguir la majoria absoluta del ple. En el cas de Ripoll, amb 17 regidors, la majoria absoluta queda fixada en nou.

I si no hi ha majoria absoluta?


Les majories absolutes, però, costen de trobar. En aquest cas, la llei preveu que si cap candidat obté la majoria absoluta, es converteix en alcalde aquell representant de la llista més votada. No serviria, en aquest cas, una aliança que sumés més suports que la llista més votada.

En tot cas, tot quedarà dirimit en una sola votació en la que l'alcalde sortirà d'aquestes dues opcions: si un dels candidats aconsegueix la majoria absoluta i, si no n'hi ha cap, automàticament quedarà investit alcalde el candidat de la llista més votada.


I què passa als municipis més petits?

Tal com explica TV3, als pobles de menys de 250 habitants hi ha llistes obertes. En aquells municipis d'entre 100 i 250 habitants, els electors poden marcar quatre creuetes. Als que en tenen menys de 100, en poden marcar dues. En aquests casos, qualsevol dels regidors pot ser alcalde.
Participació