Tots els alcaldes del PDECat que surten reforçats del 26-M, entre els quals Munell

Bona part dels guanyadors en 19 de les 42 capitals de comarca tenen un fort vincle amb el partit, en ple procés de reflexió a l'espai de Junts per Catalunya després de la davallada a les municipals

Convenció municipal del PDECat a Vic.
Convenció municipal del PDECat a Vic. | ACN
03 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:32h
"Junts per Catalunya ha estat una bona marca gràcies als candidats del PDECat". La frase és de David Bonvehí, president de la formació hereva de CDC, i la va pronunciar just l'endemà de les eleccions municipals del 26-M. Bonvehí, d'aquesta manera, volia treure pit del PDECat com "el partit dels alcaldes" després que a Barcelona i a l'àrea metropolitana els candidats que havien rebut l'aval dels impulsors de JxCat -especialment de Carles Puigdemont- obtinguessin uns resultats minsos a les urnes. L'exemple més clar és el de Barcelona, on la candidatura liderada per Quim Forn i protagonitzada per Elsa Artadi va perdre la meitat de regidors i de vots obtinguts per Xavier Trias el 2015.

En les divuit capitals de comarca -Igualada, Vic, Vilafranca del Penedès, Banyoles, Figueres, Girona, Olot, Puigcerdà, Ripoll, Les Borges Blanques, Mollerussa, Pont de Suert, Tàrrega, Gandesa, Móra d'Ebre, Tortossa, Valls i Reus- en les quals es van imposar els candidats de JxCat, pràcticament tots disposen d'una llarga trajectòria dins de Convergència, primer, i del PDECat, després. Entre aquests, Jordi Munell, que va fregar la majoria absoluta a Ripoll.

Alguns d'ells, com és el cas de Marc Castells -Igualada- o bé Xavier Fonollosa -Martorell- són membres de la direcció del partit i no s'han adherit a la Crida Nacional per la República, l'associació de Puigdemont. No són els únics.

La digestió dels resultats globals -JxCat ha perdut l'hegemonia de CiU davant la puixança d'ERC i la remuntada del PSC- no està sent senzilla en l'espai postconvergent. Els més allunyats de la direcció liderada per Bonvehí asseguren que el partit "només s'ha bolcat" en municipis governats per afins i que "no ha donat suport" a altres places -especialment a l'àrea metropolitana-, mentre fonts de la cúpula del PDECat remarquen a NacióDigital que els alcaldes vencedors en capitals de comarca han sabut "vendre la gestió" sense vincular del tot la marca municipal a la de Puigdemont.

L'expresident de la Generalitat, però, segueix mantenint-se com el principal referent de JxCat. Va guanyar a les europees amb un milió de vots i comandarà, juntament amb Artur Mas, la reorganització de l'espai polític que lidera. Hi tindran molt a dir aquests dinou alcaldes, que han sortit vencedors de les urnes en les eleccions del 26-M.