cultura popular

​Ripoll recrearà el combat entre Nyerros i Cadells del 1610

Justificat en un fet real, els trabucaires i pedranyalers de Ripoll convertiran la vila en un espectacle de fum, soroll i foc el 9 de juny

per Redacció , 29 de maig de 2019 a les 12:41 |
Un fragment del cartell de la festa
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’alcalde en funcions Jordi Munell, acompanyat pel regidor de Cultura en funcions Ramon Santanach, i dos representants de la colla de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll, Federic Martínez i Jaume Vilalta, han presentat la recreació històrica del combat entre Nyerros i Cadells, que es viurà a Ripoll el diumenge 9 de juny.

L’acció se situa  el setembre de l’any 1610, quan els vilatans  de Ripoll, alineats amb el bàndol dels Cadells, varen iniciar un enfrontament armat amb el Monestir que era defensat per una petita guarnició pròpia. Ajudats per en Trucafort, personatge molt important en aquell moment, varen iniciar un atac que va durar uns quants dies. Quan el Monestir estava a punt de rendir-se, va aparèixer en Perot Rocaguinarda, personatge molt important dels Nyerros, i amic personal de l’abat, que venia amb l’encàrrec d’auxiliar els monjos. Després de negociacions i possibles estratègies tots van creure que el més oportú era fer una treva.


Segons paraules de Jordi Munell, “aquest acte farà rememorar la llarga història de Ripoll” i “a la vegada serà un gran espectacle de fum, de soroll i de foc com s’escau en un acte lligat als trabucaires i pedranyalers, fent que Ripoll sigui per un dia la capital d’aquestes tradicions catalanes”. Frederic Martínez, per la seva banda ha volgut destacar que amb aquest acte “pretenem explicar a tot el país que Ripoll és el bressol de Catalunya, que a vegades per tant sabut se’ns oblida”, també ha afegit que “les primeres històries importants del nostre país es van coure a aquí i que amb aquesta acció es vol representar la història de lluita per la democràcia i la llibertat”. També ha volgut donar les gràcies a l’Ajuntament de Ripoll pel suport a l’activitat, a l’Arxiu Comarcal per tota la tasca de recerca que ha fet per justificar els fets i a totes les colles que participaran de l’acte, que es preveu que seran unes vuit.

La idea de recrear aquesta gesta respon a la necessitat de complir la normativa actual que regeix aquest tipus d’actes. Com ha explicat Vilalta, “s’ha escollit aquesta batalla perquè està documentada i això ens permet justificar i demostrar que és un fet històric, i per tant poder realitzar un acte de trabucaires”.


Ramon Santanach ha finalitzat “agraint a l’entitat el seu projecte per la recuperació històrica de la nostra vila” destacant que "a través del seu enginy han trobat un tema prou important per poder realitzar una festa per a tots i totes”.

- Cartell de la festa

- Díptic de la festa

 

Participació