MAPA JxCat s'emporta vuit alcaldies al Ripollès entre les quals Ripoll, Campdevànol i Ribes

ERC també s'emporta vuit alcaldies

Mapa municipal, segons el primer partit a cada ajuntament
Mapa municipal, segons el primer partit a cada ajuntament | ND
27 de maig del 2019
Actualitzat el 29 de maig a les 12:54h

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el partit que hi ha guanyat el 2019, amb quin percentatge de vot i quants vots absoluts, els regidors assolits i la participació al municipi. En alguns casos, hi pot haver algun error, en cas que s'hagi produït un empat. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

ERC ha estat la formació que ha obtingut més regidors al Ripollès (57), molt per sobre JxCat (47), PSC (11), MÉS (7) i la CUP (5). I això s'ha notat en les alcaldies.

Ja amb el total del recompte fet, ERC aconseguiria vuit alcaldies, concentrades sobretot en els pobles petits (se'ls hi escapa a les cinc grans localitats de la comarca): Vallfogona, Setcases, Campelles, Gombren, les Lloses, Ogassa i Pardines i Llanars, on només es presentaven els republicans. 

JxCat, per la seva banda, se n'emportaria vuit, però algunes amb un valor qualitatiu molt més elevat. És el cas de Ripoll, Campdevànol i Ribes de Freser. La resta són Vallfogona i Molló on eren l'únic partit, Toses, Sant Pau de Segúries i Queralbs. MÉS s'ha quedat amb l'alcaldia de Sant Joan de les Abadesses, els socialistes la de Camprodon i els independents s'han imposat a Pardines. 

El 2015, CiU va ser el partit que es va quedar amb més alcaldies (10), seguit d'ERC (6), mentre que independents, MÉS i PSC es van quedar amb una, igual que a les actuals. 

Els resultats discrets de JxCat a les eleccions municipals no han impedit que hagi tornat a ser el partit que s'ha imposat a més ajuntaments, com ja va fer CiU el 2015. La formació de Carles Puigdemont ha estat primera força a 376 municipis, sobretot de petits, per bé que la federació nacionalista va ser-ho a 453, fa quatre anys.

ERC, en canvi, va ser la força més votada en 257 ocasions, en les anteriors municipals, i en aquestes ho ha estat en 343, incloent Barcelona i Lleida. La diferència entre els dos espais, per tant, s'ha reduït de 196 primers llocs a tan sols 33.

El PSC guanya a menys llocs

Igualment, tot i millorar resultats a les grans ciutats, el PSC s'ha imposat a només 96 municipis aquest diumenge, mentre que el 2015 ho va fer en 133. La pèrdua de prop de la meitat dels vots de la CUP no ha evitat que, com llavors, hagi estat la força més votada a 17 municipis, a deu dels quals amb majoria absoluta.

Els comuns han caigut de les 21 victòries d'ICV-EUiA del 2015 a sols 13, mentre que el PP ha estat el partit amb més suports a quatre municipis -incloent Badalona-, un més que fa quatre anys. En 97 municipis, han guanyat altres formacions, entre les quals Primàries, a Alcoletge (Segrià). En canvi, com fa quatre anys, Cs no ha guanyat enlloc.


Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el partit que va guanyar-hi el 2015 i amb quin percentatge de vot. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.