Dades: Eleccions municipals 2019

MAPA JxCat guanya en vots al Ripollès i ERC en regidors

Consulta quina formació és la més votada a cada comarca i com ha evolucionat aquest mapa respecte el 2015

per Roger Tugas, 27 de maig de 2019 a les 15:21 |

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, el partit que hi ha guanyat les municipals i els vots i percentatge obtingut per les principals formacions. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.


JxCat ha estat la formació que s'ha imposat a més comarques en aquestes eleccions municipals, tot i que per escàs marge. Ha estat la força més votada a 18 comarques, especialment del Pirineu i de les comarques gironines, però també de Ponent i del Camp. Són només dues més de les que ERC ha sortit victoriosa, una diferència molt inferior al 2015, quan CiU va ser el primer partit a 29 comarques de les 42 existents, mentre que els republicans tan sols ho van ser a set.

El PSC també ha millorat resultats respecte fa quatre anys, ja que llavors va imposar-se a cinc comarques i aquest cop ho ha fet a vuit, totes elles de l'entorn immediat de Tarragona i Barcelona. De fet, en les últimes municipals, els comuns van ser la primera força a una comarca, el Barcelonès, però aquest cop han cedit el lloc, ja que han perdut el control de la capital i han empitjorat resultats arreu del territori.

Pel que fa al Ripollès, la força més votada ha estat JxCat, amb 4.280, mentre que ERC se li ha acostat molt, amb 4.103. Més enrere ja, se situa el PSC (1656), la CUP i MÉS.

Si ens fixem en la xifra de regidors, però, el recompte dona un tomb. ERC és la formació amb més edils (57), molt per sobre JxCat (47), PSC (11), MÉS (7) i la CUP (5).Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, el partit que va guanyar-hi el 2015, amb quin percentatge de vot i amb quants regidors. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

 

Participació