Per què puja la participació a les municipals i es dispara a les europees?

El 26-M deixa noves dades de participació rècord

Cues per votar en un col·legi de Sant celoni
Cues per votar en un col·legi de Sant celoni | Jordi Purtí
26 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:57h
Noves dades de participació rècord a Catalunya. Seguint la tendència del 28-A, ha tornat a pujar, en aquest cas, més tres punts a les eleccions municipals i més de deu a les europees, segons dades del Ministeri de l'Interior.

I és que a Catalunya, la participació a les 14 h és del 35,71% a les municipals i del 35,38% a les europees. Mentre que al conjunt de l'Estat, la xifra és del 35,19 a les municipals, pràcticament la mateixa que fa quatre anys, però també es dispara a les europees. 

Per què hi ha una major mobilització de votants?  

El caràcter extraordinari d'aquests comicis del 26-M, en què coincideixen municipals i europees (i autonòmiques en alguns territoris de l'Estat), ja feia preveure una major mobilització de votants. I és que només ha passat tres cops a la història a Catalunya i Espanya: el 1987, el 1999 i enguany. Aquest increment ja es va veure reflectit el 1999, i ha tornat a fer-se evident en aquests comicis. I en especial a les eleccions europees, uns comicis que sempre han tendit a mobilitzar menys votants però que enguany, per la coincidència amb les municipals, s'ha disparat. 

I a Catalunya, per què puja especialment?

A Catalunya, el conflicte polític que manté empresonats i a l'exili els líders independentistes és un factor determinant per mobilitzar l'electorat. Els partits independentistes han cridat a la mobilització per denunciar la repressió i guanyar força tant a nivell municipal com a nivell europeu.

El fet, també, que alguns dels líders empresonats o exiliats siguin candidats a les eleccions del 26-M també ha servit com a reclam per al votant. I és que tant Oriol Junqueras, líder d'ERC, com Carles Puigdemont, de JxCat, són candidats a ser eurodiputats. 

Ara, la incògnita que desvetllaran els resultats d'aquesta nit és saber a qui ha beneficiat aquest augment de la participació. Sigui com sigui, les dades ja fan preveure que el resultat serà determinant per als municipis i per la distribució de forces a Europa. Podreu seguir el recompte al detall a NacióDigitalon podreu consultar també el nombre de regidors electes en directe.