MAPA El despoblament, la principal problemàtica a deu comarques

Consulta en quines comarques aquesta és la temàtica que més marca la campanya i en quines és una qüestió secundària

Mapa comarcal de Catalunya, segona la intensitat del despoblament com a problemàtica.
Mapa comarcal de Catalunya, segona la intensitat del despoblament com a problemàtica.
NacióDigital
21 de maig del 2019

Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital, i desplegar-la. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, la puntuació sobre 10 que rep com a problemàtica aquesta temàtica i l'enllaç a la notícia específica sobre la comarca. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

El despoblament, fruit de la incapacitat per oferir possibilitats de treball atractives a les noves generacions, és una problemàtica que colpeja fort nombroses problemàtiques catalanes. De fet, 176 municipis han perdut més del 10% de la població en una dècada, mentre que 120 municipis tenen un 30% de la població amb més de 65 anys.

En concret, és un repte molt rellevant a la majoria de comarques de Ponent i el Pirineu lleidatà -totes, excepte el Segrià, per l'efecte capitalitat-. N'és el principal a l'Alta Ribagorça, les Garrigues, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Pla d'Urgell, i el segon a la Noguera, la Segarra i l'Urgell.

Diferències molt marcades

També és la principal problemàtica a la major part de les Terres de l'Ebre i, en concret, al Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta. Comarques de muntanya com el Berguedà o el Ripollès també ho tenen al capdamunt de les dificultats per les que passen els seus municipis. En aquest sentit, la diferència amb zones com les àrees metropolitanes de Tarragona i Barcelona i l'Empordà, que atrauen població pel dinamisme econòmic, és molt clara i marcada.
 
Les problemàtiques que marquen la campanya electoral a cada comarca