El despoblament i l'impuls econòmic: les grans problemàtiques del Ripollès

Consulta quines són les temàtiques que marquen la campanya a la comarca de cara a les eleccions del 26 de maig

NacióDigital
21 de maig del 2019
 
El Ripollès va tancar el 2018 amb 25.000 habitants exactes, 1.831 persones menys que una dècada enrere. Una dada que exemplifica el principal problema de la comarca: l'envelliment, la manca d'arrelament dels joves i el despoblament, especialment als municipis més petits. Algunes de les inversions dels darrers anys -especialment al sector industrial- no amaguen un dels grans reptes: com aprofitar el potencial de les antigues colònies a l'entorn del Ter i el Freser.

La competitivitat de la comarca -i el seu potencial turístic- ha augmentat els darrers anys amb l'arribada dels quatre carrils de la C-17 fins a Ripoll. Més enllà d'altres infraestructures viàries internes més o menys prioritàries, el gran dèficit és aconseguir una connexió ferroviària eficient. El desdoblament de la línia 3 de Rodalies és, de fet, una de les inversions històriques pendents de l'Estat a Catalunya.

El mandat 2015-2019 ha viscut una de les notícies de major impacte de la història de la comarca: uns joves de Ripoll van perpetrar els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils. Uns fets que van obligar a repensar les estratègies de convivència, educació i seguretat i que, directament o indirectament, marcaran la campanya. La necessitat de no perdre serveis sanitaris, l'atenció a la gent gran i la reforma pendent d'alguns centres escolars també són reptes que ha d'afrontar la comarca els propers anys.

 
Les problemàtiques que marquen la campanya electoral a cada comarca