Renteu-vos les mans

El rentat de mans amb aigua i sabó és una pràctica senzilla i indispensable per prevenir el contagi de malalties

Anna Martínez Sibat
08 de maig del 2019
Actualitzat el 15 de maig a les 9:46h
Rentar-se les mans és una de les maneres més eficaces d'evitar la propagació dels microbis i per tant, de prevenir les infeccions. El rentat de mans amb aigua i sabó és una pràctica senzilla i indispensable per prevenir el contagi de malalties. Se sap que evitaria gairebé la meitat de les morts per diarrees i una de cada quatre per infeccions respiratòries agudes en menors de cinc anys.

Són les primeres causes de mortalitat infantil al món. Als països desenvolupats no hi ha cap obstacle perquè tots, adults i nens, ens rentem les mans amb aigua i sabó i protegim la nostra salut: disposem d'aigua tan sols obrint l'aixeta i sabons de tots els preus i característiques. I, tot i així, aquesta pràctica sembla no estar estesa.

Quan ens hem de rentar les mans?
- Abans, durant i després de preparar aliments.
- Abans dels àpats.
- Abans i després d'atendre algú que està malalt, de fer cures de ferides simples.
- Després d'anar al WC o canviar bolquers a nens o adults.
- Després de mocar-se, esternudar o tossir.
- Després de tocar animals.
- Després de tocar escombraries, diners o cartrons.
- Sempre quan estiguin brutes.

Com ens hem de rentar les mans?
- Mulla´t i ensabona't les mans
- Frega-les durant 20 segons: el dors de la mà, zona interdigital i sota les ungles.
- Esbandeix-les amb aigua abundant.
- Eixuga- les amb una tovallola preferentment d'un sol ús.

Des de l'any 2009 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) impulsa el Dia Mundial de la Higiene de Mans. Aquest any per motius de calendari s'ha traslladat al divendres 4 de maig. Té la finalitat de conscienciar i implicar tant els professionals sanitaris com els directors i gerents dels centres sanitaris en la prevenció de les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRAS) mitjançant la mesura senzilla i eficaç de la higiene de les mans. Tot i que la responsabilitat de la higiene de les mans correspon als professionals sanitaris, en el foment de les pràctiques òptimes d'higiene de mans es recomana estimular la participació, el compromís i l'apoderament dels pacients.

Aquest any, amb l'eslògan "És a les vostres mans prevenir la septicèmia en l'atenció sanitària", l'OMS prioritza la millora de les pràctiques d'higiene de mans en els moments adequats per a prevenir la sèpsia durant l'atenció sanitària.

Anna Martínez Sibat
Infermera